Vähiravifond hakkab Läti alkopoodide juures maksuraha tagasi koguma

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähiravifond tühjendas septembris Tallinna Lennujaama terminalis mõnda aega omapäi heategusid kogunud annetuskasti ning sealt leiti rahatähti isegi Lõuna- Koreast, Makedooniast, Filipiinidelt, Ugandast ja Lõuna-Aafrika Vabariigist.
Vähiravifond tühjendas septembris Tallinna Lennujaama terminalis mõnda aega omapäi heategusid kogunud annetuskasti ning sealt leiti rahatähti isegi Lõuna- Koreast, Makedooniast, Filipiinidelt, Ugandast ja Lõuna-Aafrika Vabariigist. Foto: Liis Treimann

Aktsiooni «Toome osa rahast Lätist tagasi!» raames koguvad fondi vabatahtlikud juulis annetusi alkoholikaubamajade juures Valkas ja Ainažis. Eesmärk on tuua Eestisse tagasi vähemalt osa maksurahast, mis paljude meelehärmiks on naaberriiki voolamas. 

Pärast aktsiisimäärade järsku tõusu teevad paljud eestlased sisseoste Lätis, sest seal on hinnad palju soodsamad. Eesti alkoholitootjad prognoosivad, et tänavu jääb riigieelarvesse alkoholiaktsiisina laekumata koguni üle 100 miljoni euro. Rahandusministeeriumi hinnangul olukord nii hull ei ole: aktsiisitõus on toonud riigile raha juurde, küll mitte oodatud mahus. 

«Täpselt kui mitu miljonit oleme naabritele kinkinud, ei olegi tähtis. Kui maksud ei laeku planeeritud määral, ei saa teha vajalikke investeeringuid - muuhulgas näiteks Eesti inimeste tervisesse. Vähiravifond ei saa seda niisama pealt vaadata. Käärime käised ja toome osa rahast Lätist tagasi. Seda on Eesti inimestel vaja!» ütles fondi juhataja Toivo Tänavsuu. 

Aktsioonil on mitu tahku. Esiteks koguvad vähiravifondi vabatahtlikud juulis müügi tippajal ehk reedeti ja laupäeviti annetusi SuperAlko kauplustes Ainažis ja Valkas. Esimene kogumispäev on juba 30. juunil. 

Teiseks aitavad vabatahtlikud samal ajal kaasa rahvatervise edendamisele, sest korjavad alkoholipoodide ustel kokku osa rahast, mis muidu läheks kesvamärjukese alla. Viimaste uuringute järgi on Eestis alkoholitarbimine veidi tõusnud, fond aitab seda trendi murda. 

Kolmandaks kutsub fond kõiki Lätti ostlema sõitvaid Eesti inimesi annetama osa oma rahalisest võidust vähihaigete toetuseks. Heaks eeskujuks on siin 24. veebruari protestiaktsiooni «Maksud Lätti!» korraldajad, kes toetasid vähihaigeid 800 euroga. 

Neljandaks kutsub fond kõiki superministeeriumi ametnikke, riigikogulasi ning valitsusliikmeid üles suvisel kergemal tööperioodil panustama aktsiooni oma aega ja energiat, aidates vabatahtlikena Lätis annetusi koguda. Täna saadab fond üleskutse superministeeriumisse ning Toompeale.

Viiendaks toetab vähiravifondi Läti-aktsiooni ka piiriäärsete alkoholikaupluste omanikfirma, panustades vähihaigete toetuseks osa oma Läti äri kasumist. 

«Kingitud elu» on tänavu poole aastaga rahastanud ligi 150 inimese ravi ning kogunud annetustena üle 1,2 miljoni euro. 

Lätis ostlejate annetused on oodatud: 

SA Hille Tänavsuu Vähiravifond Kingitud elu

  • Swedbank: EE212200221059073061
  • SEB pank: EE211010220228917224
  • LHV pank: EE137700771001442514
  • Luminor pank: EE591700017003638161

Annetuse märksõna: Läti 

Vabatahtlike registreerimine Läti aktsioonile: info@kingitudelu.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles