Mis saab tüdrukutest, kelle vanemad keelavad tasuta HPV-vaktsiini saamise ära?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HPV vaktsiin.
HPV vaktsiin. Foto: Charles Rex Arbogast/AP

Umbes 80 protsenti inimestest nakatub vähemalt korra elus ühe või mitme HPV ehk papilloomviiruse tüübiga. Enamik neist on ohutud ja mööduvad vaevusteta, kuid mõned põhjustavad suurema osa emakakaelavähkidest.  

«Üle 99 protsendi emakakaelavähi juhtudest on põhjustatud papilloomviirustest. Kui me saaksime seda olulisel määral vähendada, siis see oleks nii suur võit. Praegu meie numbrid on ikka väga kurvad – see, kui palju on Eestis emakakaelavähki ja kui palju sellesse surrakse, seda on kahju vaadata,» selgitas ERRi raadiouudistele tervise ja tööminister Riina Sikkut. 

Selle aasta algusest on kõigil 12-14aastastel tütarlastel riikliku immuniseerimiskava raames võimalik end tasuta HPV vastu vaktsineerida. Vaktsineerimine toimub koolis, kuid ainult vanema nõusoleku alusel. Nõusoleku puudumisel tütarlaps vaktsiini ei saa. Millised võimalused on lapsel, kelle vanem keeldub vaktsiinist, kuid kes ise vaktsiini sooviks? Kas tema jaoks võiks vaktsiin olla tasuta ka täiskasvanuks saades? Sikkuti sõnul pole sellise stsenaariumi peale veel mõeldud.

«Selle üle peab arutama, kas neid juhtumeid on ja kui palju neid on, kus vanem tõesti ei luba, aga laps väga soovib. Kui selliseid juhtumeid on, siis peabki mõtlema, mis edasi teha. Praegu ei ole eraldi teavitamise-registreerimise süsteemi loodud, et kui saad täiskasvanuks, siis saad tasuta, sest me ei kujuta ette, kas see tekib aktiivse murena. Mina väga loodan, et HPV-vaktsiiniga saame hea kaetuse ja väga paljud vanemad on nõus oma tütreid vaktsineerima,» märkis Sikkut. 

Tüdrukud ja naised, kes ei kuulu sellesse vanusegruppi, peavad HPV-vaktsiini kolme vajaliku doosi eest välja käima üle 300 euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles