Eesti veganid saavad stressi ja läbipõlemisega pöörduda nõustaja poole (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stress.
Stress. Foto: Graham Oliver / PantherMedia / Graham Oliver

Eesti vegan selts pakub alates juulist emotsionaalselt raskete olukordade leevendamiseks ja vaimse tervise probleemide ennetamiseks kogemusnõustamist. 

Nõustamisele oodatakse inimesi, kes kogevad ärevust, stressi, depressiooni või läbipõlemissümptomeid. Inimene võiks nõustamist kaaluda eriti juhul, kui veganlusest ja loomade abistamisest tulenevad teemad tekitavad igapäevases toimetulekus raskusi, näiteks kui elustiili ja väärtuste tõttu kannatatakse kiusamise all või satutakse konfliktidesse lähedastega. Kogemusnõustamiselt leiab tuge ka lemmiklooma kaotuse või looma raske haiguse ajal.

Kogemusnõustamisel kohtuvad varasemalt sarnase kriisiolukorra ja vastava väljaõppe läbinud nõustaja ja hetkel abi vajav inimene. Vegan seltsi kogemusnõustajaks on pikaajalise loomakaitseorganisatsioonide kogemusega Evelyn Valtin. Alates 2006. aastast on ta olnud Eesti loomakaitse seltsi (ELS) vabatahtlik ning tegutsenud seal nii juhatuse liikme kui tegevjuhina. Veganluseni jõudis ta samal ajal. Viimased kolm aastat on ta kuulunud ka Eesti vegan seltsi.

Evelyn Valtin.
Evelyn Valtin. Foto: Vegan selts/erakogu

«Töö loomade heaks paralleelselt tegevjuhina ja juhatuse liikmena ELSis oli intensiivne. Andsin endast kõik ning olin pidevalt pinges, töötasin üle ega puhanud piisavalt. 2013. aastal pidin lõpetama niivõrd aktiivse tegevuse, sest põlesin läbi, olin depressioonis ja kogesin pidevat ärevust. Lisaks kurnavale tegutsemisele ja emotsionaalselt raskele teemale puutusin kokku ebameeldivate hoiakutega minu toitumiseelistuste ja põhimõtete tõttu,» tunnistas Valtin.

Ta meenutas, et polnud kerge läbipõlemisest aru saada, olukorda aktsepteerida ja endale andestada. Naine taastus aeglaselt, õppis paremini veganluse ja loomade abistamise teemadega emotsionaalselt toime tulema, tunnetama oma vajadusi ning pingelistel perioodidel end hoidma. Alates 2018. aastast pakub oma kogemuslugudele ja väljaõppele tuginedes nõustamist nii seltsi liikmetele kui ka mitteliikmetele.

Nõustamine pole mõeldud raskemateks juhtudeks, millega tuleks pöörduda psühholoogi juurde, vaid toetab ennetus- ja taastumisprotsessi. Keerukamatel juhtudel suunab kogemusnõustaja abivajaja edasi järgmiste spetsialistide – psühholoogide, terapeutide, psühhiaatrite -  juurde. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles