Ekspert annab nõu: millest alustada tülika akne ravi?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akne ravimine nõuab kannatlikkust.
Akne ravimine nõuab kannatlikkust. Foto: Internet

Akne on ebameeldiv ja enesekindlust rikkuv mure, mille pärast kannatavad väga paljud. Mida akne endast kujutab, kellel see esineb ning millest alustada akne ravi, sellest kirjutab Medemis kliiniku iluspetsialist Liisa Raudmets.

Akne ehk vinntõbi on üks enamlevinud nahahaigusi, mida seostatakse pigem teismeeaga. Tegelikult võivad tüütud ning sageli valulikud vistrikud ja põletikukolded esineda väga erinevas vanuses inimestel, nii meestel kui naistel. Akne tekkel ei ole tavaliselt ühte täpset põhjust – haigust võivad mõjutada nii geneetiline eelsoodumus, hormonaalne ebatasakaal, keskkond ja elustiil kui ka teatud ravimid. Akne tekke olulisemad faktorid on suurenenud rasueritus, karvafolliikuli ummistumine rasu ja/või surnud naharakkudega ja bakterite levik nahal.

Olenevalt akne tüübist ja raskusastmest võib nahal olla musti ja valgeid komedoone, mädapunne, põletikukoldeid ja isegi valulikke tsüste. Põletikku esineb kõige rohkem näol, aga on täiesti tavaline, et põletik haarab ka kaela, selja ja dekoltee.

Millest alustada akne ravi?

Kõige lihtsam on alustada elustiilimuutustest – akne kulgu mõjutab suuresti toitumine. Aknest põhjustatud nahapõletikku saab vähendada näiteks piimatoodete, suhkru ja soola tarbimise piiramisega. Samas tasub suurendada roheliste köögiviljade ja muude juurviljade tarbimist, et organism saaks piisavalt C-vitamiini ja tsinki, et põletik organismis väheneks ja haavad paraneksid kiiremini. Samuti on soovitatav kehalise aktiivsuse hoidmine. Ka tavaline kiirkõnd vähemalt 30 minutit päevas vähendab stressi ning parandab ainevahetust.

Käsimüügis on saadaval väga häid aknele mõeldud kreeme – Effeclar DUO+, Global, Acnises on vaid mõned näited. Käsimüügi akne kreemid sisaldavad tihti niatsiini ehk B3 vitamiini, mis tugevndab nahka ning on põletikku vähendava toimega. Samuti sisaldavad kreemid AHA- ja BHA-happeid, mis vähendavad rasueritust, põletikku ja ahendavad poore.

Kui need meetmed ei aita

Kui elustiilimuutused ja käsimüügi kreemid ei aita, siis on aeg pöörduda nahaõe või -arsti poole. Nahaarst saab välja kirjutada erinevaid retseptiravimeid, nii kreemi kui tableti vormis. Akne ravis kasutatakse tihti antibiootikume või isotretinoiini (A-vitamiini vorm). 

Võimalusi on palju ning kõik oleneb akne tüübist ja organismi eripäradest. Parim ravi on alati erinevate raviviiside kombineerimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles