Eestis toimus esmakordselt skolioosihaigete laste suvelaager

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond

5.-8. juulil toimus Läänemaal Tuksi spordibaasis MTÜ Skolioosiseltsi Katharina korraldatud skolioosihaigete laste ja noorukite suvelaager, mis oli esimene omataoline Eestis.

Laagri korraldamise eesotsas oli Tallinna Lastehaigla arst-ortopeed dr Jana Kritt. Tema sõnul on laagri sihtrühm kaasasündinud ning omandatud skolioosi ehk lülisamba kõverdust põdevad lapsed ja noorukid vanuses 10-18 eluaastat.

«Planeeritavaks tulemuseks on töötada välja igale lapsele oma harjutuskava ja selle kinnistamine,» selgitas Kritt. Lisaks on laagri eesmärk anda teavet skolioosi kui haigusseisundi kohta ja õpetada lapsi seisundiga toime tulema, samuti luua tugivõrgustik lastele ja nende vanematele.

Laagrist võttis osa 15 skolioosi põdevat last ja noorukit, kellega tegeles intensiivselt neli koolitatud füsioterapeuti ning üks Schrothi sertifikaadiga füsioterapeut-kasvataja, kes pühendus laste vabaaja programmile.

Laagrit rahastas heade annetajate toel TÜ Kliinikumi lastefond. Fondi strateegiajuht Küllike Saar avaldas suurt rõõmu, et nad saavad olla erinevates valdkondades abiks kooskäimiste korraldamisel, mis on nii sarnase haigusega laste kui ka nende vanemate jaoks äärmiselt olulised.

«Esiteks on taolistest koosviibimistest praktiline kasu, mil osalised saavad jagada kogemusi ning nippe, kuidas haigusega paremini toime tulla ning teiseks on need psühholoogilises mõttes väga tähtsad lastele, kes mõistavad, et nad ei ole selles olukorras üksi ning leiavad sarnaste muredega kaaslastelt tuge,» rääkis Saar.

Fond on toetanud viiel aastal ka Eesti vähihaigete laste vanemate liidu korraldatavat suvelaagrit onkoloogilisi haigusi põdenud ja põdevatele lastele ning nende vanematele ning kaks aastat rahastanud fenüülketonuuria ja galaktoseemia diagnoosiga laste ja nende peredele töötubade toimumist.

Saar nentis, et kohati võivad sellised koosviibimised tunduda kõrvaltvaatajale meelelahutuslikud üritused, mida nad raskelt haigete laste jaoks kohati ka on, kuid lapsevanemate tagasisidele tuginedes on nende kõige suurem väärtus eelkõige omavaheline kogemuste vahetamine, pisimurede jagamine ning küünarnukitunne.

Skolioosiselts palus lastefondilt abi laagri kulude katmiseks, et peredele ei jääks liiga suur osalustasu. Lastefondi nõukogu kiitis otsuse heaks toetada laagri korraldamist 3523 euroga, mille eest kaetakse ööbimine ja toitlustus, füsioterapeutide ja kasvatajate tasu, lastele arendavate mängude kava ning võimlemisvahendid, mis jäävad seltsile ka järgmiste aastate laagrite jaoks.

Haigetele lastele ja nende peredele suunatud ühisüritusi ja koolitusi on võimalik toetada, tehes ülekanne SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi annetuskontodele ja lisades selgituseks «ühisüritused»: 

  • Swedbank IBAN EE682200221015828742
  • SEB IBAN EE261010220014910011
  • Luminor IBAN EE791700017000285384
  • LHV IBAN EE527700771000610813.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles