Tõhus koostöö aitas Saaremaal leetritepuhangule piiri panna

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leetrid.
Leetrid. Foto: Wikimedia Commons

Tänavu märtsis-aprillis registreeritud leetrite puhang Saaremaal piirdus kaheksa haigusjuhuga, seda suuresti tänu osapoolte kiirele ja oskuslikule tegutsemisele.

«Vaatamata sellele, et saarel ei olnud leetreid esinenud aastast 1994, oli tervishoiutöötajate valvsus ja professionaalsed oskused väga heal tasemel,» hindas terviseameti epidemioloogilise valmisoleku büroo juhataja Irina Dontšenko.

Amet tunnustab nii perearstide professionaalset tööd kui ka vallavalitsust, kelle abiga korraldati operatiivselt kontaktsete inimeste vaktsineerimine. Haigusepuhang saarel sai piiritletud tänu terviseameti, perearstide Merike Rüütli, Kaalep Koppeli, Ülle Kase ja Sille Väli ning nende pereõdede, Kuressaare haigla, Saaremaa vallavalitsuse, lasteasutuste juhtide ja veel mitme asutuse tublile koostööle. Raha inimeste vaktsineerimiseks leiti valla eelarvest.

Leetrid on viimaste aastate jooksul olnud Eestis üksikjuhtudena esinev nakkushaigus, mis üldjuhul on toodud sisse teistest riikidest. Saaremaa puhang sai tõenäoliselt samuti alguse reisil käinud inimeselt. Leetrite leviku tõkestamise olulisemaks tingimuseks on kõrge leetritevastase vaktsineerimisega hõlmatus elanikkonnas (üle 95 protsendi).

Saaremaa puhangu laiaulatuslikku leviku tõkestamisele aitas kaasa ka see, et piirkonna laste leetritevastase vaktsineerimisega hõlmatuse tase on üle 97 protsendi. Laste õigeaegne vaktsineerimine on väga oluline nii vaktsineeritud lapse enda kui ka kogu elanikkonna nakkusohutuse tagamiseks.

Tuleviku vaates tegi sotsiaalministeerium terviseameti ettepanekul seadusmuudatuse, mis annab edaspidi võimaluse leetrite epideemilise ohu korral haiguse leviku peatamiseks kiiresti vaktsineerida haigete lähikontaktseid. Vaktsineerimine on puhangu ohu korral kontaktsetele tasuta.

Kogu maailmas, sealhulgas Euroopas on haigestumine leetritesse oluliselt kasvanud, puhanguid on esinenud mitmetes riikides. Vaid viimase aastaga on Euroopa regioonis registreeritud üle 37 000 haigusjuhu. Maailma Terviseorganisatsiooni 2016. aasta hinnangul olid leetrid Eestis elimineeritud, kuna vaatamata üksikjuhtude esinemisele puudus meil haiguse kohalik levik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles