Müügilt korjatud võimaliku vähiriskiga ravimeid kasutab üle 1000 eestimaalase

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid. Foto on illustratiivne.
Ravimid. Foto on illustratiivne. Foto: Panther Media / Scanpix / Z Jan

Äsja avaldas ravimiamet teabe Valzap ning Valsartan Medochemie preparaatidest, mille müük apteekides kvaliteediprobleemi tõttu peatati. Amet paneb südamele, et neid ei tohi kuni riskide väljaselgitamiseni manustada. 

Valzap ning Valsartan Medochemie ravimite väljastamine apteekidest peatati möödunud nädalal, sest neist leiti lisandit N-nitrosodimetüülamiin (NDMA). Tegemist on ainega, mis on loomkatsetes suurendanud vähi tekke riski. Ravimivormide täpset nimekirja vaata siit

«Eestis on hulgimüügistatistika põhjal kvaliteediprobleemiga preparaatide kasutajaid hinnanguliselt 1100 ja kombinatsioonpreparaadi (valsartaan+hüdroklorotiasiidi) kasutajaid ligikaudu 130,» ütles ravimiameti peadirektori asetäitja Katrin Kiisk Postimehele. 

Tema sõnul koguvad ravimiametid üle Euroopa Liidu praegu andmeid, hindavad lisandite analüüsimeetodeid ja seejärel alustavad riskide hindamist. Täpset ajakava, kui kiiresti konkreetsete ravimite ohutus kinnitatakse või ümber lükatakse, ei saa hetkel ette näha.

«Oluline on, et ravimit seni ei kasutata, kuni riski või selle puudumise osas inimesele on saadud selgus ja siis see teave avaldatakse. Ravi saab jätkata nende valsartaani sisaldavate ravimitega, mida kvaliteediprobleem ei puuduta,» lisas Kiisk. 

Patsiendid, kes neid ravimeid tarvitavad, võivad võtta ühendust apteegiga ja ravimi tagastada ning soetada mõne teise tootja ravimi, vaja võib minna uut retsepti. Tagastatud ravim kompenseeritakse. Arstiga nõu pidamata ravi katkestamine on ohtlik ja seda ei tohiks teha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles