Ravimiamet: ka müügiloata ravimeid võib müüa

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid
Ravimid Foto: Toomas Huik

Lugeja pöördus Tarbija24 poole küsimusega, kas tõesti tohib arst välja kirjutada ja apteek müüa ravimeid, millel puudub Eestis müügiluba. Selgus, et võib küll.


Ravimiameti peadirektori asetäitja Alar Irs, mida peab inimene arvama apteegist saadud ravimist, mille infoleht ütleb, et sel pole Eestis müügiluba ning seda võib kasutada üksnes arsti soovitusel? Millisel retseptiravimil pole siis arsti soovitust?

Kõigil on, aga see on hoiatus, mis on kõigil müügiloata ravimitel, sest kui neil oleks müügiluba, võiks osa neist olla saadaval ka käsimüügis, sest mõned neist on üsna lihtsad igapäevased ravimid. Müügiloata ravimite kasutamine toimub alati arsti vastutusel, kuna ravimiamet ei ole hinnanud nende kvaliteeti, ohutust ega ka toimet.

Kui pole müügiluba, kuidas siis müüa tohib?

Ravimiseadus näeb ette, et olukorras, kus mingi meditsiinilise vajaduse tarvis puudub müügiloaga ravim, võib ravimiamet lubada kasutada müügiloata ravimit. Selleks on kaks võimalikku mehhanismi. Esimesel juhul, kui on tegemist mingil erialal laialdaselt kasutatava ravimiga, võib arstide erialaorganisatsioon taotleda selle lubamist riiki ja müüki apteekides retsepti alusel kindla diagnoosiga haigetele. Teisel juhul, kui tegemist on individuaalse vajadusega, kirjutab ravimit määranud arst taotluse ravimi toomiseks konkreetse patsiendi tarvis. Kõik need tingimused on kirjas Ravimiseaduses.

Kas selliseid ravimeid on palju?

Selliseid ravimeid on omajagu. Tavaline põhjus on, et tegemist on kas vanade ja odavate ravimitega, mille registreerimine Eestis ei ole tootjale majanduslikel põhjustel huvipakkuv, või on tegu väga uute ja harva kasutatavate ravimitega, mida veel ei ole Eestis registreeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles