Rinnaimplantaadid võivad tõsta haruldase lümfoomi riski

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uurimuse tulemused näitasid, et silikoonist rinnaimplantaadid võivad suurendada haruldase lümfoomi ehk lümfivähi vormi tekkeriski.


Samas on T-rakuline lümfoom niivõrd haruldane, et risk jääb siiski väga väikeseks, vahendab

Reuters

teadlaste tähelepanekut.


Dr. Daphne de Jong ja tema kolleegid Hollandi vähiinstituudist hakkasid uurima seost silikoonist rinnaimplantaatide ja kõnealuse vähi vahel pärast seda, kui nad leidsid ühe patsiendi implantaatide ümbert anaplastilise suurerakulise lümfoomi (ALCL - anaplastic large cell lymphoma).

Kuigi meditsiinilises kirjanduses on sarnaseid juhtumeid varemgi kirjeldatud, ei olnud seda veel ametlikult uuritud.

Teadlased leidsid andmebaasist 11 naist (keskmine vanus 40), kellel oli diagnoositud ALCL (rinnas) ajavahemikus 1990 kuni 2006. Iga patsiendi kohta võeti üks sama vana ja samal ajal diagnoositud lümfoomiga patsient, kellel oli mõni teine vähivorm.

ALCLiga patsientidest viis oli lasknud panna mõlemasse rinda implantaadi 1 kuni 23 aastat enne vähidiagnoosi saamist. Kõigil neil olid rinnaproteesid pandud puhtalt kosmeetilistel põhjustel.

Kontrollgrupis oli levinuimaks lümfoomi vormiks B-rakuline lümfoom. Kontrollgrupi patsientidest oli rinnaimplantaat vaid ühel.

Teadlased rehkendasid välja, et kosmeetilistel põhjustel paigaldatud silikoonimplantaatidega seotud ALCLi riskisuhe oli 18,2.

Samas on üldine ALCLi risk silikoonist rinnaimplantaatide puhul väga väike. Uurimistöö autorite hinnangul võib 100 000 rinnaimplantaatidega naise kohta esineda vaid 0,1 kuni 0,3 haigusjuhtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles