Kallid insuliinipumbad jäävad paljudele diabeedilastele kättesaamatuks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diabeetik mõõdab veresuhkrut.
Diabeetik mõõdab veresuhkrut. Illustratsioon: Peter Jobst / Panthermedia / Scanpix

Eesti laste ja noorte diabeediühing on juba kaheksa aastat taotlenud haigekassalt diabeeditarvikutele, muuhulgas insuliinipumpadele suuremat soodustust, et lapseeas I tüübi diabeeti haigestunutele eluaegne ravi võimalikult väikeste tüsistustega kulgeks. 

Praegu kompenseerib haigekassa lapse esimese viie eluaasta jooksul 90 protsendi ulatuses üksnes kümme aastat vana pumbamudelit, mis maksab vahemikus 1000 kuni 2400 eurot, sõltuvalt lisavõimalustest, kirjutab ERR.

Uued töökindlamad pumbad, mis on turul alates 2015. aastast, on aga kulukad, makstes 3500 eurot. Nendest ei kompenseeri haigekassa täna sentigi, aga just neid diabeedilaste vanemad stabiilsuse tõttu soodusnimekirja saada soovivadki.

Haigekassa püüab leida lahendust, ent haigekassa juht Rain Laane ütleb, et see on see valikute küsimus: kas aidata diabeedihaigetele soetada kõige kaasaegsemad abivahendid või panna mõned vähiravimid soodusravimite nimekirja, mõlemat ei saa, ent ravi peab jaguma kõigile haigustele.

Loe pikemalt ERR uudisteportaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles