Toorpiim põhjustab aastas mitu entsefaliidijuhtu, esineda võib ka haiguspuhanguid (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuk.
Puuk. Foto: James Gathany / AP

Juunis registreeriti neli puukentsefaliidi juhtu, kus nakatumine toimus pärast kitse toorpiima joomist. Terviseameti epidemioloogilise valmisoleku büroo juhataja Irina Dontšenko kinnitusel selgitati epidemioloogilise uuringu käigus välja, et nelja inimese haigestumine on tõenäoliselt seotud just piimatarbimisega.

«Kliinilised nähud ilmusid inimestel peiteperioodi järgselt ning puugihammustusi sellel ajavahemikul kellelgi ei olnud. Täielikku kinnitust pole võimalik anda põhjusel, et loomi ja nende piima ei uuritud,» lisas ta. 

Puugihaigused levivad tema sõnul peamiselt pärast hammustust, mil haigus on jõudnud looma organismi. Piimaloomade puhul antaksegi haigus edasi just piimaga. Dontšenko sõnul on piimajoomise teel nakatumine pigem harv juhus, kuid pole välistatud, et haigelt loomalt saadud piima tarbimine põhjustab suurema haiguspuhangu. 

Igal aastal haigestub puukentsefaliiti ligi 100 inimest, ent pastöriseerimata piima tarbimisega seotud haigusjuhte on nende seas seni olnud üksikuid. Eestis on registreeritud 2010. aastal üks, 2011. aastal kaks, 2015. aastal samuti üks ning tänavu neli sel viisil toimunud haigestumise juhtu. 2005. aastal aga haigestus Tallinnas puukentsefaliiti 37 inimest, kes kõik jõid ühes kaubanduskeskuses pakutut toorest kitsepiima.

«Ka mitmes Euroopa riigis haigestutakse aeg-ajalt toorpiima ja sellest valmistatud toodete tarbimise järel puukentsefaliiti. Meie soovitame inimestel toorpiima tarbimist vältida ning oma tervise huvides juua ikkagi pastöriseeritud piima,» lisas Dontšenko. 

Maailmas on registreeritud ka juhtumeid, kus inimesed on haigestunud viirust sisaldava lehmapiima tarvitamise järel, kuid seda tuleb ette harvem. 

Juuni lõpu seisuga on terviseamet tänavu registreerinud 17 puukentsefaliii ja 418 puukborrelioosi haigusjuhtu. Puukentsefaliidi eest kaitseb vaktsiin, borrelioosi aga sel viisil ennetada ei saa. 

Loe puugihaigustest rohkem:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles