Ülekaal 18-aastasel noormehel tõstab tuntavalt vähiriski

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehamassiindeksit tuleb mõõta.
Kehamassiindeksit tuleb mõõta. Foto: SCANPIX

Kui meesterahvas on hääleõiguslikku ikka jõudes ülekaaluline, võib ta suurema tõenäosusega vähki haigestuda. Olukorda ei paranda isegi hilisemad tervislikud eluviisid.


Londoni ja Harvardi teadlased analüüsisid mahukat Harvardi ülikooli lõpetajate terviseandmestikku, mida oli kogutud krooniliste haiguste tekkepõhjuste uurimiseks. See sisaldas ligi kahekümne tuhande meesüliõpilase terviseandmeid ajavahemikust 1916-1950, vahendas Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Andmete põhjal koorus välja huvitav seos üliõpilasea kehamassiindeksi ja hilisemas elus esinevate kasvajate vahel. Selgus, et meestel, kellel oli 18-aastaselt kõrge kehamassiindeks, oli 35 protsenti suurem tõenäosus hilisemas elus vähki surra. Eriti tugev oli statistiline seos ülekaalu ning kopsu-, söögitoru- ja sugu- ja kuseteede kasvajate vahel.

Üliõpilastena tüsedamad mehed surid poole suurema tõenäosusega kopsuvähki kui nende normaalkaalus kaaslased, seda isegi siis, kui mudelis võeti arvesse suitsetamist. Kui mees enne keskikka jõudmist kaalust alla võttis, ei vähendanud see hilisemate tõbede esinemissagedust.

Uurimuse autori Linsay Gray sõnul on see esimene põhjalik uurimus varase täiskasvanuea rasvumise ja hilisemate vähijuhtude seoste kohta. Lisaks on maailmas väga vähe uuringuid, kus oleksid teada inimeste tervisenäitajad enne kasvajate tekkimist. Tulemused viitavad, et tulevikus võib vähijuhtude arv veelgi suureneda, kuna tüsedaid teismelisi on järjest rohkem.

Kuna täiskasvanuea lävepakul ülekaalus olemine mõjutab tervist rohkem kui keskeas saavutatav kopsakus, soovitas Gray end vormis hoida ka noortel inimestel. Uurimus ilmus ajakirjas Annals of Oncology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles