Ooteajad erakorralises meditsiinis võivad pühade ajal pikeneda

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakorralise meditsiini vastuvõtt.
Erakorralise meditsiini vastuvõtt. Foto: Priit Simson

Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) prognoosib lähenevate pühade ajal ja sellele järgnevatel päevadel erakorralist arstiabi vajajate arvu suurenemist kuni poole võrra, mis võib kaasa tuua ooteaja olulise pikenemise.


Viimase kolme aasta PERHi statistika näitab, et jaanilaupäevale järgnevatel päevadel suureneb hüppeliselt erakorralise meditsiini keskusesse pöördujate arv.

Keskuse juhataja Vassili Novak ütles, et viimase kolme aasta 23., 24., 25. ja 26. juunil erakorralise meditsiini keskusesse pöördujate arvu võrdlus keskmisega näitab iga-aastast kasvu.

Kui 2008. aastal suurenes pöördujate arv tavaajaga võrreldes 28 protsenti, siis 2009. aastal oli pöördujaid juba 36 protsenti ja eelmisel aastal koguni 40 protsenti enam. Kõige rohkem on abivajajaid olnud 25. juunil.

Eelmisel aastal vajas 25. juunil abi 263 patsienti. «Tõenäoliselt hakkavad inimesed siis maalt linna tagasi tulema ja kui midagi on vahepeal juhtunud, siis tullaksegi arsti juurde,» ütles Novak. Kõige enam pöördutakse erakorralise meditsiini keskusesse traumadega, nagu põletused, põrutused, luumurrud, samuti erinevate valudega.

Keskuse juhataja sõnul ollakse valmis selleks, et pöördujate arv võib suureneda poole võrra. «Kui tavaliselt on kiirabi toodud patsientide ja iseseisvalt meie keskusesse pöördunute hulk kokku keskmiselt 200 inimest ööpäevas, siis pühade ajal oleme valmis, et see arv võib ulatuda 300 inimeseni ööpäevas.»

Erakorralise meditsiini keskus töötab pühade ajal täie koormusega ning kõik abivajajad saavad abi. Arvestada tuleb vaid, et kõigepealt osutatakse abi kriitilises ja raskes seisundis patsientidele. See omakorda tähendab, et kergemate vigastuste või haigestumistega patsientidel võib ooteaeg pikeneda isegi kuni viie tunnini.

Erakorralise meditsiini keskusesse pöördujate tervisliku seisukorra hindab esmalt vastuvõtu õde ning suunab rasked haiged jälgimissaali. Need patsiendid, kelle elule ei ole ohtu, suunatakse ootealale. Kergemate haigestumiste hulka loetakse näiteks päikesepõletused, lööbed, putukahammustustest tingitud vaevused, kõrvavalu, erinevad viirusinfektsioonid, seljavalu, jäsemevalu ja turse.

Keskuse juhataja paneb kõigile inimestele südame, et kui pühade ajal plaanitakse linnast ära sõita, siis tuleb kindlasti kaasa võtta kõik igapäevaselt kasutatavad ravimid ja kindlasti ka esmaabivahendid. Inimesed, kes kasutavad igapäevaselt mõnda ravimit, peaksid kontrollima, kas vajalikud ravimikogused on olemas.

Kergemate tervisehädade korral tasub alati helistada perearsti nõuandetelefonile 1220.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles