Paljajalu käimine arendab laste tasakaalu ja kaugushüpet

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Paljajalu käimine on tegelikult inimese loomuses ning võiksime seda rohkem praktiseerida. Värske uuring annab kinnitust, et lapse füüsis võib sellest tingituna paremini arenenda.

Teadlased analüüsisid 385 peamiselt paljajalu ning 425 peamiselt jalanõudes ringi käiva lapse andmeid, vahendas ERR Novaator.

Uuringus osalenud Aafrika lapsed käivad koolis ja teevad vabal ajal sporti ning veedavad niisama aega paljajalu. Uuringus tehtud tehtud testide järgi on neil oluliselt paremad tulemused kaugushüppes ning aladel, mis nõuavad tasakaalu.

Kui aga võrrelda neid Saksamaa lastega, kes oma igapäevategevusi teevad kandes jalanõusid, siis saksa lastel olid jällegi paremad tulemused lühimaajooksus, täpsemalt 20-meetri sprindis.

Viimase tulemuse osas on teadlased siiski kahtlevad, sest tegu võib olla asjaoluga, et jooksujalats toetas paremate tulemuste saavutamist.

Loe pikemalt Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles