Hiinas liigitatakse internetisõltuvus haiguseks

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro/Scanpix.

Maailma esimese riigina kavatseb Hiina liigitada internetisõltuvuse haiguste alla.


Hiina arstid võtsid internetisõltuvuse mõiste defineerimiseks uurimise alla 1300 internetikasutajat, kellele sõltuvus tekitab vaimseid või füüsilisi kaebusi, ärritust, keskendumisraskusi ja unehäireid, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

Daily Maili.

Sõltlane on see, kes veedab internetis vähemalt kuus tundi päevas ning kellel on viimase kolme kuu jooksul ilmnenud vähemalt üks eelmainitud sümptomitest.

Seega võib Hiinast saada maailmas esimene riik, mis käsitleb internetisõltuvust ametlikult kliinilise haigusena.

Tao Ran, kes asutas 2005. aastal Pekingis sõjaväe keskhaigla juurde Hiina esimese internetisõltlaste raviga tegeleva osakonna, ütles ajalehele China Daily: «Kaheksakümmend protsenti sõltlastest on võimalik terveks ravida. Ravi kestab umbes kolm kuud.»

Ta soovib, et Hiina psühhiaatriakliinikutes loodaks spetsiaalsed osakonnad, mis oleks mõeldud netisõltlaste raviks.

Hiina tervishoiuministeerium kinnitab netisõltuvuse ravijuhendi ilmselt uue aasta algul, seega jõuab internetisõltuvus samale tasemele hasartmängusõltuvuse või alkoholismiga.

Hiinas kannatab internetisõltuvuse all hinnanguliselt kümnendik noortest ehk neli miljonit inimest. Neist 70 protsenti on mehed.

Paljudel on unehäired, nad lõpetavad pere ja sõpradega suhtlemise ning saadavad päevi mööda arvutiekraani ees, istudes jututubades või mängides mänge.

Tao sõnul on netisõltuvus tihti mingite keerukamate psühholoogiliste probleemide sümptom. Lapssõltlastel on käitumishäired, mis sõltuvuse tagajärjel süvenevad.

Tao, kes on tuntud heroiinisõltlaste ravi spetsialistina, kasutab ravis nõustamist, hüpnoosi, haiglas on sõjaväeline distsipliin ning sõltlastele tehakse elektrišokiravi.

Hiinas on maailma suurim internetikasutajate arv - 253 miljonit inimest, kuid riigi kiirelt kasvav majandus teeb arvuti kasutamise võimalikuks üha enamatele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles