Trennis üle pingutamine põhjustas pereisal südameseiskumise

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Garth Suthurst ja Sorrel Lewis.
Garth Suthurst ja Sorrel Lewis. Foto: Mercury Press & Media / Caters News Agency

Trennifanaatikust pereisa kukkus jooksulindil kokku ning teda elustati ligi 20 minutit kuni kiirabi saabumiseni.

Garth Suthurst (39) oli parajasti Mike’i jõusaalis jooksulindil jooksmas ning kandis samal ajal raskustega vööd, kui ta süda seiskus, vahendas Daily Mail. Mees töötab samas kohas personaaltreenerina. Üks jõusaaliomanikest märkas meest teadvusetult maas lebamas ning asus kiirelt kunstlikku hingamist tegema.

«Sain kõne jõusaaliomanikult, kes ütles, et Garth kukkus kokku ning peaksin kohe sinna tulema. Mõtlesin sõites, et küllap ta helistab kohe tagasi ning ütleb, et kõik on nüüd korras, kuid seda ei juhtunud. Kui kohale jõudsin, askeldasid meedikud tema juures. Seda oli õudne vaadata, ta oli külmast siniseks tõmbunud,» meenutas mehe elukaaslane Sorrel Lewis.

Mehe elustamine ei läinud kergelt, kuna seda takistas tal peal olnud raskustega vöö. Õnneks sai Suthurst siiski viimasel minutil meedikute hoole alla. Lewisele öeldi kohe alguses, et mehel on üsna väike lootus täielikult taastumiseks. «Kõik toimus nagu udu sees ning seda infot oli väga raske omaks võtta,» ütles ta.

Garth Suthurst haiglaravil.
Garth Suthurst haiglaravil. Foto: Mercury Press & Media / Caters News Agency

Mehe ellujäämine oli seotud tema kõrge intensiivsusega treeninguga. Arstide sõnul võimaldas trenniga kiirenenud õhuvahetus mehe organitel jätkata funktsioneerimist ka siis, kui talle tehti suust suhu hingamist. «Samas seisundis on olnud palju inimesi, kes ei jää ellu. Tema tugev ja terve füüsis oli talle kindlasti abiks,» nentis Lewis.

Kuna kahjustada sai ka Suthursti aju, oli tal teadvusele tulles alguses raske inimesi, sealhulgas oma kaheksa-aastast tütart Lilyt ära tunda. «Olin väga mures, et ta on igaveseks muutunud, kuid ühel maagilisel hetkel küsis ta esimest korda Lily järele. See andis kinnitust, et ta on meil alles ning tahab saada haiglast välja oma pere juurde tagasi. Unustamatu oli ka hetk, mil rääkisime peo korraldamisest ning ta pakkus, et meie sõber Charlotte võiks koogi teha, kuna ta küpsetab väga hästi,» rääkis Lewis. Mees oli haiglaravil 35 päeva ning on nüüd lubatud kodusele ravile. Seda suuresti põhjusel, et tema füüsis on väga tugev. Nüüd suudab mees ka kõiki lähedasi ära tunda.

Mehe õde Rachel Suthurst pani südamele, et inimesed peaksid olema teadlikud äkilisest südameseiskumisest ning suutelised andma esmaabi. Oskus kunstlikku hingamist teha võib sellistel ootamatutel puhkudel päästa inimese elu. «See võib juhtuda igaühega, ka selliste tugevate ja tervete inimestega nagu Garth,» lisas ta. Naine algatas ka rahakogumiskampaania, et toetada venna taastusravi ning tema elukaaslast mehe eest hoolitsemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles