Välisministeerium toetab Eesti kirurgide osalemist missioonil Gambias

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gambia.
Gambia. Foto: AFP / Scanpix

Välisministeerium toetab Eesti kirurgide osalemist humanitaarmissioonil Gambias.

Käesoleva aasta sügisel missioonile sõitvate Eesti kirurgide eesmärk Gambias on tegeleda abivajajate opereerimise, kohalike kirurgide väljaõppe ja elanikkonna tervisekasvatuse edendamisega, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

Välisminister Urmas Paet sõnul käisid eelmisel aastal Eesti kirurgid Gambias sarnasel kirurgilisel missioonil.

«Kuna missioon oli kõigi osapoolte arvates igati edukas, esitas Gambia tervishoiuministeerium uue abipalve, milles soovis kirurgilise meeskonna naasmist Farafenni rajooni haiglasse, et aidata koolitada arste ning teostada näidisoperatsioone,» ütles Paet.

«Otsustasime Gambia palvele vastu tulla ja Eestist lähevad ka sellel aastal Aafrikasse kolm juba missioonil osalemise kogemusega meditsiinieksperti,» sõnas ta.

Eesti kirurgid soovivad sellel korral Gambias samuti keskenduda songaga patsientide ravile.

Välisminister Paet lisas, et meditsiinilise abi kättesaadavus paljudes Aafrika riikides on äärmiselt madal. «Aafrika rahvaarv on suur, kuid ainult 3 protsenti kogu maailma meedikutest töötab selles maailmajaos,» ütles Paet. «Seega on paljude Aafrika elanike jaoks kirurgilised välismissioonid ainuke võimalus tervisehädadele leevendust saada,» märkis ta.

Operation Hernia Humanitarian Mission on Inglismaal loodud vabatahtlike organisatsioon, mis tegutseb alates 2005. aastast ja viib aktiivselt läbi kirurgilisi missioone maailma eri piirkondades. Peamiselt saadetakse kirurge opereerima songadega patsiente Aafrika vähearenenud, ent suhteliselt turvalistesse piirkondadesse. Missioone on seni läbiviidud peamiselt Ghanas Takoradis ja Carpenteris. 2010. aastal laiendati tegevust ka Kameruni, Nigeeriasse, Mongooliasse ja Ecuadori.

Eelkirjeldatud missioonid on üldjuhul 1-2 nädal pikkused ning kirurgid, kes reeglina on European Hernia Society liikmed, kasutavad missioonidel opereerides kodumaalt kaasavõetud töövahendid. Missioonidel osalevad kirurgid töötavad vabatahtlikult ilma tasu saamata oma puhkuse ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles