Ravimitööstusel on uued lemmikhaigused

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimitootjad loobuvad vähetulusate haiguste ravimite uurimisprogrammidest.
Ravimitootjad loobuvad vähetulusate haiguste ravimite uurimisprogrammidest. Foto: Caro / Scanpix

Kitsaste majandusolude sunnil peab ka ravimitööstus tegema olulisi strateegilisi otsuseid – üle parda tuleb visata mitmed uurimisprogrammid, mis tegelevad tuleviku seisukohalt vähetulusate haigustega.

Septembri lõpus teatas üks maailma ravimigigantidest Pfizer üheksa uurimisvaldkonna sulgemisest. Suletud teemade hulka kuulus ka kolesterool, vahendas Eesti Geenikeskus Nature Newsi.

Kolesterooliravimite arendamisest loobus Pfizer isegi sellest hoolimata, et vere kolesteroolitaset langetav ravim Lipitor (atorvastatin) oli 2007. aastal farmaatsiatööstuse parim müüginumber. Huvi järsk kadumine on seletatav turu küllastumisega - head ravimid on juba olemas.

Südame-veresoonkonna haiguste asemel on ravimitootjate uuteks lemmikuteks vähk, immunoloogilised ja neuroloogilised haigused, näiteks reumatoidartriit ning Alzheimeri tõbi. Just Alzheimeri tõve ravimist loodetakse uut müügihitti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles