Vask võib jõuda sokkide ja aluspesu materjalidesse

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšiili ettevõtjate arvates sobib antibakteriaalse toimega vask sokkide, aluspesu, rätikute ja voodipesu koostisesse.
Tšiili ettevõtjate arvates sobib antibakteriaalse toimega vask sokkide, aluspesu, rätikute ja voodipesu koostisesse. Foto: Caro / Scanpix
Hõbeniidiga sokke, mis takistavad ebameeldivat lõhna tekitavate bakterite levikut, müüakse juba aastaid. Peagi võivad hõbesokid aga konkurendi saada – vaske sisaldavatel sokkidel on Tšiili ettevõtjate kinnitusel sarnane toime.

Tšiili on maailma suurim vasetootja ja sealsed ettevõtjad otsivad metallile uusi kasutusviise. Bakterivastase toime tõttu võib vask peagi jõuda sokkide, aluspesu, rätikute ja voodipesu materjalide koostisesse, kirjutas Reuters.

Nende toodete arendamisega koos eraettevõtetega tegeleb Tšiili riiklik vasetootja Codelco.

Lisaks bakterite hävitamisele aitab vask võidelda ka seente ja isegi aknega.

Sama toime osutuks Codelco arendusosakonna juhi Jurgen Leibbrandti sõnul kasulikuks ka ühistranspordis, kus on palju inimesi ja soodne keskkond bakterite levikuks. Vaske võiks veeremites kasutada erinevate pindade katteks.

Sarnasel moel ja põhjusel sobiks vask ka haiglates kasutamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles