Traumad ja kroonilised tõved täitsid Tallinna kiirabi päeva

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabiauto.
Kiirabiauto. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kiirabil oli eile tihe tööpäev, sest ilmamuutused põhjustasid krooniliste haiguste ägenemist, samuti oli tavapärasest enam kukkumisest põhjustatud traumasid.

Viimasel ööpäeval oli kiirabi koormus tavapärasest suurem ning väljakutseid oli 178, rääkis Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas Postimees.ee'le.

Tema sõnul oli tavalisest enam ka traumasid ning 20st vigastusest 18 olid õues kukkumise tagajärjel.

«Palju oli raskeid haigusi, ilmselt õhurõhu kõikumine põhjustas krooniliste haiguste ägenemist,» sõnas Adlas. Samuti tuli kiirabil kahte inimest elustada. «Õnneks ükski kannatanu elu ei kaotanud, kuigi kahe haigega oldi nii lumevangis kui liiklusummikus,» lisas ta.

«Pärast kella 19 hakkasid kinni jääma kiirabiautod väljakutsel viibides: Astangu 56 juures, välja tõmbas päästeteenistuse auto - kutse teenindamise viivitus ligi 15 minutit; Mustamäe haigla sissesõidul olid autod lumes kinni kokku 30 minutit; Keskhaigla sissesõidul umbes 20 minutit; Pae 39 ees tõmbas päästeteenistuse auto kiirabiauto lahti ja jäi seejärel ise kinni, viivitus 30 minutit; Õismäe 124 ees jäi kiirabibrigaad raskes seisus kannatanuga kinni tunniajalisse ummikusse; kiirabiauto oli lumes kinni Ehitajate teel - päästjad aitasid välja, ja Lasnamäe turu juures - välja aitasid möödujad. Kumbki viivitus kestis 20 minutit,» teatas Raivo Adlas hiljem Raepressi vahendusel. 

Adlase sõnul jäid kiirabiautod eile kaheksal korral lumme kinni, kahel korral aitasid meedikuid päästjad.  

«Ülejäänud juhtudel saime oma jõudude ja labidatega autod välja kaevatud ning ka möödakäijad tulid meile appi,» sõnas kiirabi juht. 

Üks kiirabiautodest sattus eile ka ahelavariisse ja sai mõlkida, kuid Adlase kinnitusel olid vigastused nii väiksed, et auto jätkas neist hoolimata tööd.

«Olime eile enam-vähem oma ülesannete kõrgusel,» sõnas Adlas ja lisas, et raskete ilmastikuolude tõttu jõudis kiirabi haigeni tavapärasest hiljem. 

Raskendatud oli eile väljasõit kiirabi tugikeskustest. « Lasnamäel oldi sunnitud pidevalt oma jõududega labidatega töötama, sest tehnikat sinna vaatamata korduvatele helistamistele ei tulnud. Väljasõidu viivitus oli seal kokku 2,5 tundi,» teatas Adlas Raepressi vahendusel.

Teiseks takistas abi andmist see, et kinni tuisanud teede tõttu tuli kiirabiauto jätta suurele teele ning meedikud pidid abivajajateni mitusada meetrit jala sumpama.

Kell 22.30 saadi  Adlase sõnul koostöös pealinna sotsiaal- ja tervishoiuameti juhtkonnaga kontakt teehooldusfirmaga Teho ja osteti traktoriteenus Lasnamäe tugikeskuse sissesõidu puhastamiseks, Kopli tugikeskuse territoorium puhastati tänu STA ja Kommunaalameti koostööle.

Adlas juhtis tähelepanu sellele, et kiirabi tugikeskuste ruumide rendileandjad ei ole sõlminud lepinguid erakorraliste ilmastikuolude korral lisapuhastuse teenuseks ning ka linnal pole sellist reservi ega korraldajat.

Ka märkis ta, et Ida-Tallinna Keskhaigla ja Põhja-Eesti Regionaalhaigla haldusteenistus ei olnud paraku suuteline toime tulema sissepääsuteede lahti hoidmisega ning et võimalik oleks sellisel puhul vastutuse jagamine ka linna üldpuhastuse tagajaga.

Ta vajadust luua strateegiliste objektide nimekiri, millele juurdepääse hoitakse raskete ilmastikuolude tekkimisel vabana, kasutades lisaks tavalisele ka reservtehnikat.

Harjumaa kiirabist kinnitati Postimees.ee'le, et eile oli tegu täiesti tavalise tööpäevaga.

«Ainult kohale jõudmine võttis tunduvalt rohkem aega ja füüsilist jõudu läks töötajatel ka enam tarvis, auto välja lükkamine oli lisakoormuseks,» ütles Jelena Tšislova Harjumaa kiirabist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles