Pole tootjat, kes Helluse bakteri kapslitesse paneks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helluse piimatooted.
Helluse piimatooted. Foto: Marina Puškar

Tartu Ülikooli teadlaste avastatud probiootilise piimhappebakteri tableti kujul tootmisest ei ole huvitatud ükski Eesti ettevõte.

Piimhappebakteri Lactobacillus fermentum ME-3 üks avastajatest, TÜ professor Marika Mikelsaar ütles Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaalile Novaator, et bakteri ravimikapslina turule jõudmine on tema unistus, kuid koostöö Tallinna farmaatsiatehasega ei viinud tulemuseni.

Bakteri kasutamise vastu on huvi tundnud ka välisfirmad, kuid huvist kaugemale pole ka nendega jõutud.

Juba viiendat aastat toodab Eestis nimetatud bakterit sisaldavat piimatoodete sarja Dr. Helluse nime all AS Tere. Soomes toodab Tartu Ülikooli litsentsi alusel samal bakteril põhinevat jogurtisarja Maitokolmio.

ME-3 leiti 1990. aastate keskel Eesti ja Rootsi laste võrdleva allergiauuringu käigus aastase terve Eesti tüdruku seedetraktist.

Sama uuringu käigus on isoleeritud veel mitmeid piimhappebakteri tüvesid, millest veel kahele ME-3 on esitatud patent ning Mikelsaare sõnul on kaks patenditaotlust veel tulemas. Patenditaotluseni jõudnud tüvede omadused on ME-3ga võrreldes täiesti erinevad.

Hetkel uurivad teadlased võimalusi, kuidas bakterit ME-3 kasutada leivatootmises.

ME-3 on omadustelt nii antimikroobne kui antioksüdantne, see hoiab veresooned elastsena, leevendab allergiaid, võitleb rakkude vananemise vastu ning aitab suurendada antibiootikumiravi toimeefekti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles