Elektrooniline tätoveering aitab patsiente jälgida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrooniline tätoveering
Elektrooniline tätoveering Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline teadlastemeeskond leiutas niinimetatud elektroonilise tätoveeringu, mis aitab patsientide tervislikku olukorda jälgida.

Uue abivahendi paksus on vähem kui 50 mikromeetrit ehk seega õhem kui inimjuus ning selle abil saab jälgida südame ja aju tööd, kirjutab Science.

Sensor paigaldatakse nahale samamoodi nagu tehakse ajutiste tätoveeringute puhul. Selle «tätoveeringuga» kätt saab liigutada, ilma et seade puruneks.

Uurijad loodavad, et see asendab tulevikus haiglates siiani kasutusel oleva raske ja keeruka patsientide jälgimissüsteemi.

Samuti on sellel «tätoveeringul» väikesed päikesepaneelid, mis aitavad seda seadet töös hoida.

Sensor pannakse nahale vee abil, sarnaselt ajutisele tätoveeringule.

Uurijate sõnul annab see seade inimkehas toimuva kohta sama hästi informatsiooni edasi nagu praegused rasked ja kohmakad vahendid.

Uut seadet saab nahal hoida 24 tundi. See ei lakka töötamast ega ärrita nahka.

Kuna naharakud uuenevad pidevalt, siis tuleb seda sensorit siiski teatud aja tagant vahetada.

Teadlaste sõnul on uut sensorit mitut liiki, väiksemad on mõeldud enneaegsete laste jälgimiseks. Kuid on ka selline, mis on mõeldud uneprobleemidega patsientidele.

Uurijate sõnul saab inimese nahale kinnitatavat elektroonilist tätoveeringut kasutada haiguste ravis, arvutimängudes ja isegi luures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles