Kohv võib olla abimeheks nahavähi ennetamisel

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laborihiir.
Laborihiir. Foto: Toomas Huik

Juulis USAs avaldatud uuringu tulemused viitavad sellele, et kohvi joomine võib aidata vähi vastu võitlemisel. Päris kindlalt seda praegu siiski väita ei saa, sest inimkatseid uuringus ei tehtud.

Katsejänesteks olid uuringus hoopis transgeensed hiired ning kohvi neile ei joodetud. Hiired olid aga geneetiliselt töödeldud sel moel, et nende organismis oli allasurutud ensüüm nimega ATR. Varasemad uuringud on näidanud, et ensüümile avaldab sarnast mõju ka kohvi joomine.

Uuringu jooksul elasid hiired UV-kiirguse paistel ning muundatud laborihiirtel hakkas nahavähk tekkima kolm nädalat hiljem kui kontrollgrupi hiirtel. Pärast 19-nädalast katseperioodi oli muundatud hiirte grupis 69 protsenti vähem kasvajaid. Päris uuringu lõpuks ehk pärast 34 nädalat UV-kiirguse käes olid siiski kõikidel hiirtel kasvajad tekkinud.

Negatiivsest lõpptulemusest hoolimata loodavad teadlased, et kohvist võiks nendele andmetele tuginedes saada abivahend nahavähi ennetamisel.

Samas on praegu veel vara visata nurka päikesekreemid ning nende kasutamise asemel enne randa minekut tass kohvi võtta või ergutavat jooki nahale määrima hakata. Efekti lõplikuks tõestamiseks on tarvis lisauuringuid ning eelkõige inimestega tehtud katseid.

Uuring ilmus ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles