Hambaproteesides kasutatakse materjale plastist metallideni

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaproteesid.
Hambaproteesid. Foto: Autori foto

Kuna paljud ei tea, kust tulevad hambaproteesid ja on neid küsinud koguni apteegist, siis palus Tarbija24 Tallinna Ülikooli kutseõpetaja magistrandil Heli Kuusel selgitada proteeside valmimise tagamaid.


«Leidub inimesi, kes on hambaproteese küsinud apteegist. Ekslikult kiputakse arvama ka seda, et hambaproteese valmistab hambaarst pärast patsientide vastuvõttu. See on täiesti arusaadav, sest enamasti ei saa patsiendid üldse proteeside tegeliku valmistajaga kokku,» selgitas Kuuse.

Tegelikult vamistab hambaproteese hambatehnik, kes koostöös hambaarst-protesistiga valmistab hambalaboris suust eemaldatavaid (totaalproteesid, partsiaalproteesid, büügelproteesid, orthodontilised raviaparaadid jm) ning suhu fikseeritavaid, tsementeeritavaid (hambakroonid, sillad, implantaadi kroonid jm) hambaproteese.

Hambaproteeside valmistamiseks on eraldi hambatehniline laboratoorium koos vastava sisustusega ja proteeside valmistamiseks vajamineva aparatuuriga. Proteesimisel kasutatakse erinevaid materjale plastmassist kipsi ja metallideni. Lisaks hambaproteeside valmistamisele parandab hambatehnik ka juba olemasolevaid, kuid katki läinud hambaproteese.

On hambakliinikuid ja hambaravi kabinette, kus hambatehniline labor on hambakliinikuga ühes majas. Nii on hambaarstile, patsiendile kui ka hambatehnikule kõige parem, sest siis sujub koostöö paremini ja kiiremini ning patsiendid on tavaliselt hambatehnikust kui spetsialistist rohkem teadlikud.

Tihtipeale on hambaravi või hambakliinik ühes linnaosas ja hambatehniline labor hoopis teises. Väga palju on ka selliseid variante, kus hambaarst tellib töö hoopis teisest riigist või linnast. Teisest linnast töö tellimise võimalusi leidub üsna palju, seega ei saagi patsient sageli aru, kes mida ja kus teeb ja kuidas uued hambad nendeni jõuavad.

Üldiselt tuleb hambatehnik hambaarst-protesistile appi sel juhul, kui patsiendi jäävhambad on suust mingil põhjusel ära tulnud või kui olemasolevaid hambaid ei ole enam võimalik plommidega parandada. Kuna iga inimese suu anatoomia on ainulaadne, valmistab hambatehnik sobiva hambaproteesi just selle patsiendi suu anatoomiast lähtuvalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles