Narkopolitsei: hallutsinatsioone tekitavate seente omamine on karistatav

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terav paljak sisaldab keelatud ainete nimekirjas olevat psilotsübiini ja nende omamine on karistatav.
Terav paljak sisaldab keelatud ainete nimekirjas olevat psilotsübiini ja nende omamine on karistatav. Foto: Mauri korhonen «Tunne seeni»; Varrak: 2007

Põhja prefektuuri narkokuritegude talituse juht Kaido Kõplase sõnul on hallutsinatsioone esilekutsuvate seente omamine keelatud ja selle eest ootab ka vastav karistus.

Kõplas selgitas, et kui seened sisaldavad keelatud ainete nimekirjas olevat ainet nagu psilotsübiin, siis on nende seente omamine ja tarvitamine karistatav juhul, kui arst seda inimesele ette pole kirjutanud.

«Kui teda omatakse ja tarbitakse, siis saab vastavalt sellele karistada. Kui ta omab väikeses koguses, siis väärteo korras, kui suures koguses, siis kriminaalkorras,» ütles narkokuritegude talituse juht. Kriminaalkorras karistatav kogus seente puhul algab 20 grammist.

Narkokuritegude talituse juht selgitas, et seente konfiskeerimise järel saadetakse need ekspertiisi, kus siis selgitatakse, kas antud seened sisaldavad keelatud aineid või mitte. Seente nime ekspertiisi tulemustesse kirja ei panda ning sellesse korrakaitsjad ka väga ei süüvi. Samuti jääb tihtilugu määramata seente päritolu.

«Vahel õnnestub kriminaalmenetluse jooksul kogutud tõendite põhjal tuvastada, kas on Hollandi või Eesti päritolu. Kui kriminaalmenetluse käigus õnnestub välja selgitada, et see on Hollandist tulnud ja on piisavalt tõendeid, siis on isik toime pannud ka salakaubaveo,» kirjeldas Kõplas.

Ta lisas veel, et eelmisel aastal oli kaks-kolm sellist juhtu, kus inimesed said kriminaalkorras karistada Eestis korjatud seente omamise pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles