ERR.ee: Eesti patsiendid võivad peagi Euroopast doonororganeid saada

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operatsioonisaal Tartu Ülikooli kliinikumis.
Operatsioonisaal Tartu Ülikooli kliinikumis. Foto: Sille Annuk

Seni vaid Eestist pärit elundidoonori abile lootma pidanud patsientide võimalused saada uus organ suurenevad tunduvalt, kui loodetavasti lähiaastail hakkab kehtima üle-euroopaline doonororganite vahetamise kord.

Euroopa Komisjoni poolt käima lükatud kava peab muutma olukorda, kus elundi siirdamise ootel sureb Euroopas umbes 12 inimest päevas, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Tartu Ülikooli kirurgiakliiniku dotsendi Toomas Väli arvates oleks organivahetus kasulik eeskätt ägeda maksapuudulikkuse all kannatavatele patsientidele.

Euroopa Komisjon võttis äsja vastu direktiivi eelnõu ning tegevuskava, mis ellu rakendudes tähendaks seda, et ka Eestis oleks võimalik virtuaalselt läbi arvuti jälgida, kui kuskil 27st liikmesriigist tuleb saadavale siinsele patsiendile sobiv elund. Ent organite vahetus ei tähenda, et suuremad ja vanemad Euroopa riigid hakkaksid elunditega uusi ja vaesemaid ELi riike varustama.

Usutavasti 2010. aastast käivituva süsteemi tarbeks on vaja ka riiklikku järelevalveasutust. Sotsiaalministeeriumist öeldi, et nemad alles kujundavad oma seisukohta Euroopa Komisjoni kava suhtes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles