Loata ravimeid saabub Eestisse posti teel üsna sageli

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiri tagant tellitud ravimeid ilma vajaliku loata Eestisse saata ei tohi.
Piiri tagant tellitud ravimeid ilma vajaliku loata Eestisse saata ei tohi. Foto: SCANPIX

Maksu- ja tolliameti andmetel saabub Eestisse nii posti- kui kullersaadetistes loata ravimeid üsna sageli.

Päris eraldi statistikat ametil võltsravimite kohta pole, kuid need moodustavad märkimisväärse osa konfiskeeritud võltskaubast, mida on sel aastal avastatud juba 984 korral.

Ameti avalike suhete juht Anne Osvet rääkis, et viimase aasta-pooleteise jooksul on sagenenud juhtumid, kus inimene on ravimi või toidulisandi tellinud internetist. Kui ametnikud tellimuse peale saabunud pakist loata ravimi leiavad, vabandavad tellijad end välja väitega, et nad ei teadnud piirangutest midagi.

Peamiselt püüavad inimesed sel moel riiki smugeldada toidulisandeid ja potentsiravimeid. Kogused on enamasti väikesed, kuid hiljuti mõistis kohus süüdi 27-aastase noormehe, kes toimetas üle riigipiiri 12 800 võltsitud potentsiravimit. Neid müüs mees erinevate veebilehtede kaudu, näiteks viagraeestis.net, tervisepood.ee ja balticpharmacy.com.

Lisaks on probleemiks uued sünteetilised psühhoaktiivsed ained, mida turustatakse vannisoolana. Nende tellimine on väga populaarne noorte seas, kuid ametnike silma alla jäänud pakid noorteni siiski ei jõua. Sedalaadi tooted liigitatakse Eestis ravimite alla ning nende posti teel saatmiseks on vaja vastavat luba.

Ka ravimiamet on tähelepanu juhtinud, et mitmesugused tooted, mida reklaamitakse teistes riikides kui toidulisandeid, vitamiine või taimseid preparaate, võivad Eesti õigusaktide mõistes olla ravimid. Seega peaks enne sarnaste toodete tellimist laskma spetsialistil preparaadi kuuluvus ära määrata. Kui aga määratlusi ei ole tehtud või kui internetist tellitud paki saabudes määratletakse preparaadid ravimiteks, saadetakse pakk tagasi, sest internetist tellitud ravimite kättetoimetamine posti teel on keelatud.

Keelu põhjuseks on ameti selgituse järgi asjaolu, et sel moel ostetud toodete puhul puudub ostjal igasugune kindlustunne nende kvaliteedi suhtes, samuti ei saa kindel olla taoliste ravimite toimes. Lisaks võivad need sisaldada ka tervist kahjustavaid aineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles