Kolm neljandikku imikutest on ületoidetud

Minna Annabel Tismus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risk olla täiskasvanuna ülekaaluline on suurem neil, kes on ülekaalulised ka lapseeas.
Risk olla täiskasvanuna ülekaaluline on suurem neil, kes on ülekaalulised ka lapseeas. Foto: Wong Sze Fei / Panthermedia / Scanpix

Suurbritannia Rahvatervise valitsuse andmetel on paljud imikud ületoidetud, ning asutuse esindajad jagasid nõuandeid, kuidas seda ennetada ja vältida.  

Kolm neljandikku Inglimaa imikutest ja väikelastest tarbib rohkem kaloreid kui on nende vanuses ette nähtud. Nende toidukogust kaaluti, ja võrreldi portsjoniga, mis oleks antud vanusele normaalne. Ligi veerand Inglismaa nelja kuni viie aastastest astest on ülekaalulised või rasvunud, kirjutas BBC. 

Andmed, millega koguseid võrreldi, on võetud imikute ja väikelaste dieedi ning toitumise uuringust ja imikute toitumise uuringust, mis viidi läbi kaheksa ja seitse aastat tagasi. Ekspertide hinnangul suureneb risk olla täiskasvanuna ülekaaluline, kui ollakse ülekaaluline ka lapseeas. 

Kuidas ennetada ülekaalulisust lastel? 

  • Imikuid peaks toitma rinnapiimaga esimesed kuus elukuud
  • Tahket toitu võiks hakata lastele pakkuma alates kuuendast elukuust
  • Vältida tuleks lehmapiima andmist kuni 12kuuseks saamiseni 
  • Vältima peaks kõrge suhkru- või soolasisaldusega toite

Toitusid, mis sialdavad pähkleid või kanamune peaks tutvustama alates kuuendast elukuust, sest hilisemaks lükates võib suureneda oht, et lapsel avaldub nende vastu allergiline reaktsioon. Toitumisspetsialist Louis Levy sõnul aitab rasvumise vastu, kui kuuenda elukuuni toidetakse imikut rinnapiimaga, ja sel ajal ei pakuta neile veel tahket toitu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles