Uuring: üllatav jook, mis aitab kõige paremini treeningust taastuda

Minna Annabel Tismus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaadi-piimajook sisaldab erinevaid treeningjärgseks taastumiseks vajalikke aineid.
Šokolaadi-piimajook sisaldab erinevaid treeningjärgseks taastumiseks vajalikke aineid. Foto: Ruslan Olinchuk / PantherMedia / Scanpix

Iraanis tehtud uuringus leiti, et proteiini- ja teiste trennijookide asemel võib olla pärast treeningut palju efektiivsem juua keha taastumiseks lihtsat ja maitsvat šokolaadipiima. 

Mitmed lihastreeningut harrastavad inimesed joovad pärast trenni keha taastumiseks proteiini- või aminohappeid sisaldavaid jooke, kirjutas The Independent. Iraanis Yazdis asuva Shahid Sadoughi ülikoolis tehtud uuringus selgus, et šokolaadi-piimajook aitab teha trenni kuus minutit kauem kui erinevad taastumisjoogid.

Šokolaadi-piimajook parandab treeningjärgselt südame rütmi ja lihaste piimhappetaset, mille tõttu väheneb ka võimalus krampide tekkeks. Jook sisaldab süsivesikuid, valke, rasvasid, vett ja elektrolüüde, mis on vajalikud treeningu järgseks taastumiseks. 

Teadlased analüüsisid 12 olemasolevat uuringut, kus olid andmed 150 inimese kohta, kes olid joonud šokolaadipiima pärast treeningtestide läbimist, milleks oli kas jooksmine või rattasõit. Testi läbinud inimestel mõõdeti südame löögisagedust, piimhappetaset lihastes ja väsimust. 

Leiti, et šokolaadi-piimajook oli vähemalt sama efektiivne või kasulikumgi kui platseebo või taastumisjoogid. Teadlaste sõnul tuleb aga enne lõplike järelduste tegemist viia läbi veel täiendavaid uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles