Tasub teada: millal hävineb toitudes salmonellabakter?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
broken raw egg
broken raw egg Foto: Josef Müllek / PantherMedia / Josef Müllek

Salmonelloosi nakatunul võivad tekkida sümptomid mõne tunni kuni kolme ööpäeva vältel, sageli arsti poole ei pöördutagi. 

Salmonellabakterite levik toimub määrdunud käte kaudu, saastunud toiduainete ja joogiveega. Enamasti möödub haigus paari päevaga, kuid võib olla ohtlik nõrgema immuunsussüsteemiga inimestele, kirjutab tervisenõustamise portaal Kliinik.

Salmonelloos väljendub kas kogu organismi haarava üldinfektsioonina, kõhutüüfuse, paratüüfuse või paikse soolenakkusena. Kõhutüüfuse tekitajad on nakkusohtlikud ainult inimesele. Enamik salmonellabaktereid nakatab aga nii loomi kui inimesi, põhjustades mao-sooletrakti haigestumist. Tekitajad jäävad püsima peensooles, kutsudes esile kõhulahtisusega kulgeva soolepõletiku.  

Peiteaeg võib olla mõnest tunnist kuni 2–3 ööpäevani. Haigustunnusteks on iiveldus, oksendamine, peavalu, kõhulahtisus, võib tekkida palavik. Haiguse kulg on erinev. Sageli ei pöördutagi nende nähtudega arsti poole. Iseeneslik paranemine toimub 2–3 päeva jooksul. Vahel vajatakse siiski haiglaravi. Ohtlikum on haigus imikutele, eakatele ja mõnd kroonilist haigust põdejatele. 

Salmonellabakterit võib leida kanamunades, lihas ja piimas. Mikroob ei muuda aga toidu välimust, lõhna ega maitset. Bakterid on väliskeskkonnas väga vastupidavad, säilivad eluvõimelistena mitu kuud ning ei hävi kuivatatud ega külmutatud toiduainetes. 

Millal hävib salmonella? 

  • Munasisaldusega road vähemalt +71°C
  • Toormunad keeta valge ja rebu täieliku kalgendumiseni 
  • Keedetud mune võib hoida toatemperatuuril kuni kaks tundi
  • Igat liiki loomaliha vähemalt +71°C
  • Igat liiki linnuliha vähemalt +74°C
  • Täidetud lindude valmistamisel võivad salmonellad mitte hävida
  • Kalaliha vähemalt +63°C
  • Supi, kastme ja lihakastme korduvtarvitamisel kuumutada need keemiseni ning muud korduvtarvitamise toidud vähemalt +74°C-ni.

Alljärgnevaid temperatuure tuleb mõõta toidutermomeetriga toidu sisemuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles