Pevkur: riik ei saa eraõiguslikkke haiglaid käsutada

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu haigla on saanud investeerida.
Pärnu haigla on saanud investeerida. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

WHO, sotsiaalministeeriumi ja haigekassa koostöös valminud Eesti tervishoiu rahastamist käsitlev ülevaade juhib tähelepanu tervishoiu valdkonna investeeringute parema juhtimise vajadusele, kuid sotsiaalministri Hanno Pevkuri sõnul ei saa riik eraõiguslikke haiglaid käsutada.


«Kõik raviasutused on erakätes ja omanik otsustab, mida ehitab või millise seadme ostab,» ütles Pevkur ülevaate esitlusel. Kuna Eesti on valinud sellise mudeli, et raviasutused tegutsevad aktsiaseltside ja sihtasutustena, siis on riigi sekkumise võimalused tema sõnul väga väikesed. Mõningal määral saab seda teha vaid nõukogude kaudu.

Ministri sõnul pole ka kohalik omavalitsus sugugi halb peremees, sest on huvitatud sellest, et piikonna elanikud head arstiabi saaks.

Ta lisas, et suuremaid investeeringuid on seni saanud teha suuremad haiglad Pärnus, Tartus, Ida-Virumaal ja Tallinnas. Lisaks on hooldusravi taristusse investeeritud maakonnahaiglates.

Minister hindas positiivseks, et mõned väikesed haiglad on viimasel ajal hakanud tegema koostööd suurtega.

Kõnealune ülevaade toob ühe probleemina välja, et Eesti riigil ei ole tugevat strateegiat haiglataristusse ja kallitesse meditsiiniseadmetesse tehtavate investeeringute tarvis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles