Sotsiaalministeerium: oleme hakanud WHO soovitusi rakendama

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WHO osutab analüüsis ka hooldusravi omaosalusele.
WHO osutab analüüsis ka hooldusravi omaosalusele. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Sotsiaalministeeriumi terviseinfo ja analüüsi osakonna juhataja Liis Rooväli sõnul on ministeerium hakanud rahastamise jätkusuutlikkuse analüüsis toodud soovitusi juba rakendama.


«Nii sotsiaalministeerium kui haigekassa peavad WHO soovitusi olulisteks, on neid juba asunud rakendama ja arvestavad neid ka oma edasiste tegevuste planeerimisel. Kõiki muudatusi ei saa rakendada päevapealt, osa vajavad täiendavaid analüüse ja arutelusid. Ka nendega on juba alustatud,» selgitas Rooväli.

«Finantskriis teadvustas meile eriti tugevalt vajadust mõelda pikemas perspektiivis tervishoiu rahastamise jätkusuutlikkusele Eestis, kuigi teema oli arutluse all olnud korduvalt ka varem,» ütles Rooväli.

Aruande koostamisel 2009. aastal töötati läbi hulk andmeid intervjueeriti poliitikuid, teadlasi, tervisevaldkonna- ja rahastamisspetsialiste ning huvirühmade esindajaid. Tulemusena prognoositi tervishoiukulutusi aastani 2030.

Aruanne käsitles nii ravikindlustust, riigieelarvest rahastatavaid teenuseid kui ka eraisikute omaosalust. Analüüsi tulemused näitasid, et samaaegselt on vaja tegeleda nii tulubaasi laiendamise kui ka süsteemi efektiivsuse tõstmisega. 

Jätkuaruandes on kirjeldatud viimastel aastatel tervisesektoris toimunud muudatusi. Muu hulgas mööndi, et ei ole toimunud arenguid avaliku sektori tulubaasi laiendamisel. Analüüsi avalik tutvustus ja sellele järgnenud elav arutelu aitab ministeeriumi hinnangul kaasa probleemide lahendamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles