Prantsusmaal keelati koolisööklates ketšup

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Friikartuleid hakkavad väiksed prantslased koolis saama vaid kord nädalas.
Friikartuleid hakkavad väiksed prantslased koolis saama vaid kord nädalas. Foto: Panther Media/Scanpix

Prantsusmaal keelati koolisööklates ketšup, valitsus põhjendab otsust sooviga propageerida tervislikku toitu ning kaitsta kohalikku kööki.

Keelu tõttu ei saa õppurid süüa ketšupit selliste traditsioonilitse toitude nagu vasikalihahautis või Burgundia paja juurde, kirjutab Los Angeles Times.

Lisaks tohib friikartuleid pakkuda koolis ainult kord nädalas koos hakklihast kotleti või burgeriga. «Prantsusmaa peab olema kvaliteetse toidu eeskujuks maailma ning alustada tuleb lastest,» ütles põllumajandusminister Bruno Le Maire.

Prantsusmaa kooli hoolekogude liidu esimees Jacques Hazan nimetas tomatikastme keeldu «võiduks». Uued eeskirjad nõuavad, et koolitoidus vähendataks rasvaste toitude osa ning pakutaks rohkem köögi- ja puuvilju ning piimatooteid. Õpilastele tuleb päevas pakkuda neli, viis portsjonit köögivilju, soovitavalt hooajalisi. Samuti peavad lapsed saama piiramatus koguses vett ja leiba.

Ketšupikeeldu sisaldavad soovitused tegid teadlased valitsusele juba neli aastat tagasi, kuid eeskirjad jõustusid alles sel nädalal, kuu aega pärast õppetöö algust.

Uus kord hakkab kehtima kohe kõikide kohvikute koolides ja valitsushoonetes, välja arvatud kohtades, kus pakutakse vähem kui 80 söögikorda päevas. Kohvikud peavad pidama pakutava toidu kohta arvestust ning esitama selle tervishoiuametnikele.

Uus kord jätab noortele sööjatele vähe valikuvõimalusi. Koolilapsed ei tohi enam lõunasööki kodust kaasa võtta ja peavad sööma kas koolisööklas või minema koju lõunale. Põllumajandusministri Le Maire sõnul tuli muudatusi teha, kuna koolides ei järgitud terve mõistuse põhimõtteid.

«Kuus miljonit last söövad iga päev sööklas, kuid iga teine on sealt lahkudes näljane,» rääkis Le Maire. «Toiteväärtuse reegleid kas ei kontrollita või ei järgita. Me teeme need kohustuslikuks ja hoiame menüüdel silma peal,» toonitas ta.

Uuringute kohaselt peab alla poolte põhikooli ja gümnaasiumi õpilastest koolis pakutavat toitu heaks. Prantsusmaa põllumajandusministeeriumi teatel saavad vähem kui pooled koolilastest kodus piisavalt piimasaadusi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles