Silmakontroll võib paljastada tõsise haiguse

, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõningate teadlaste arvates võiks kasutada silmakontrolli ka dementsuse varajaseks avastamiseks.
Mõningate teadlaste arvates võiks kasutada silmakontrolli ka dementsuse varajaseks avastamiseks. Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Arne Trautmann

Uuring näitab, et lihtne test, mis on mõeldud silmahaiguste avastamiseks, võib viidata ka dementsuse varajastele sümptomitele.

Testiga kontrollitakse silma taga olevat võrkkesta. Teadlased on avastanud, et inimestel, kellel on õhem silmavõrkkest, on suurem oht mäluprobleemide väljakujunemisel, kirjutab portaal BBC.

Uuringus mõõdeti silmavõrkkesta närvi kiudkihi paksust ja selles osales 32 000 inimest vanuses 40-60 aastat. Uurimuses testiti ka osalejate mälu, kiirust ja arutlusvõimet. Tulemused näitasid, et inimesed, kellel oli võrkkesta närvi kiudkiht õhem, said enamasti halvema tulemuse kui need, kellel see oli see paksem. Ka järgnevates, kolme aasta jooksul tehtud testides said nad halvemad tulemused.

Halb mälu, raskused teha igapäevaseid ülesandeid ja teiste kongnetiivsete oskuste allakäik võivad viidata dementsusele. Varasemalt on teada, et võrkkesta närvi kiudkihi halvenemise ja dementsuse väljakujunemise vahel on seos. Võrkkesta kahjustused võivad ka viidata aju veresoonte muutustele, mis omakorda võivad viidata dementsuse tekkele. Teadlased usuvad, et silmapõhja ja silmanärvi uuring võivad aidata avastada kongentiivsete oskuste langemist ja dementsuse algstaadiumi avastamist, aga kindlasti ei ole see ainus viis, kuidas seda teha.

Londoni ülikooli kolledži oftalmoloogia instituudi professor Paul Fosteri sõnul võib silmakontroll aidata avastada dementsuse varajaseid sümptomeid. Mida varem haigusele jälile saadakse, seda tõhusamad on selle haiguse aeglustamine ja ravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles