Eesti mehed surevad liiga vara suitsetamise ja joomise pärast

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Meeste eluiga on kõrgem kui kunagi varem, kuid meeste ja naiste eluea vahe on Eestis ligi poole suurem kui Lääne-Euroopas. Tervise Arengu Instituudi juht Maris Jesse sõnul elavad Eesti naised keskmiselt kuni kümme aastat meestest kauem.


Jesse selgitas vähinädala teaduskonverentsil, et meeste puhul on peamised varase surma põhjused vereringeelundite haigused, õnnetused, mürgistused ja traumad ning kasvajad. Neil kolmel suurimal haigestumise ja surma põhjusel on ühised riskitegurid – kaks olulisemat riskitegurit Eesti meestele on suitsetamine ja alkohol, vahendas kliinik.ee.

«Igapäevasuitsetajate arv on Eestis meeste hulgas langustrendis. Langustrendi sügavamaks saamine nõuab uusi suuri pingutusi,» rääkis Jesse.

«Võrreldes alkoholi tarbimist meeste hulgas aastatel 2008 ja 2010, on mehed mõnevõrra igapäevast alkoholi tarvitamist tagasi tõmmanud, ka mõned korrad kuus tarvitamist on vähem, tutvustas Jesse statistikat.

«Alkoholi tarvitamise puhul ei kehti see, et tavapäraselt on madalama sissetulekuga ja madalama haridusega inimeste tervisekäitumine kehvem. Näiteks naiste puhul on suurema sissetuleku ja kõrgema haridusega gruppide seas alkoholi tarvitamine kasvanud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles