Piinlikud olukorrad soosivad sõpruse tekkimist

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidevalt tobedatesse ja piinlikesse olukordadesse sattuvaid inimesi on lihtsam usaldada, mistõttu tahetakse nendega ka rohkem sõbrustada.
Pidevalt tobedatesse ja piinlikesse olukordadesse sattuvaid inimesi on lihtsam usaldada, mistõttu tahetakse nendega ka rohkem sõbrustada. Foto: SCANPIX

California Berkeley ülikooli teadlaste sõnul on pidevalt tobedatesse ja piinlikesse olukordadesse sattuvaid inimesi lihtsam usaldada, mistõttu tahetakse nendega ka rohkem sõbrustada.


Enamgi veel, inimesed, kes kogemata koperdades midagi ära lõhuvad ja selle pärast end piinlikult tunnevad, demonstreerivad seeläbi oma vooruslikkust ning äratavad pealtnägijais usalduslikke tundmusi, vahendas teadus.err.ee.

Teadlaste tehtud eksperimendid näitasid, et kogetud piinlikkuse suuruses peegeldus inimeste kalduvus olla kaaslaste vastu vastutulelikum, ning et piinlikust tundnud inimesi hinnati usaldusväärsemateks. Mõõdukas piinlikkuse väljaelamine on teadlaste sõnul märk vooruslikkusest.

Häbi tundvaid inimesi nähakse usaldusväärsematena ja seetõttu väärtustatakse neid tõenäolisemalt heade sõprade ja partneritena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles