Fond palub annetajate abi katkise hingega lastele psühholoogi võimaldamiseks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Depressioonis laps.
Depressioonis laps. Foto: Monkeybusiness Images / PantherMedia /scanpix

TÜ Kliinikumi Lastefond pikendas MTÜ Maria ja lapsed toetusprojekti, jätkates turvakodudes viibivatele lastele psühholoogilist nõustamist ja tuge pakkuvate terapeutide töö- ja transpordikulude katmist.

Lastefond on võimaldanud annetuste toel Tudulinna asenduskodus alates 2010. aastast ning Rakvere noortekodus ja turvakodus alates 2017. aasta suvest lastele psühholoogilist nõustamist ja terapeutilist tuge. Jätkutoetus tagab asendus- ja turvakodus viibivate laste arengu teraapilise toetamise ning suunamise eripedagoogi toel, võimaldades teha professionaalset kasvatustööd toimiva miljööteraapilise protsessina.

MTÜ Maria ja lapsed juhatuse liige ning asendus- ja turvakodu juhataja Karis Mugamäe rääkis, et asenduskodu peamiseks eesmärgiks on saanud lastes heaolutunde loomine, kujundades neile keskkonna, mis aitab terveneda ja end hästi tunda.

«Oleme mõistnud, et laps suudab uusi asju õppida ja areneda vaid siis, kui ta tunneb end hästi ja turvaliselt,» ütles Mugamäe. Ta lisas, et selleks teevad terapeudid lastega nii individuaal- kui ka grupitööd ning juhtumipõhiseid arutelusid personaliga.

Kõigil asenduskodusse sattunud lastel on olnud kokkupuude hoolimatuse, vägivalla ja alandusega. «Nad on kaotanud usu iseendasse, inimestesse, paremasse tulevikku. Koostöös terapeutidega oleme mõistnud, et väga paljudel meie lastel puudub unistus oma tulevikust, nad ei oska unistada ega endale eluks eesmärke seada,» tõdes Mugamäe. Seepärast on nad võtnud eesmärgiks õpetada lapsi unistama.

Rakvere turvakodu puhul tõi ta välja, et see on avatud vajaduspõhiselt ning tavapäraselt toob lapsed sinna politsei, kui kodus on juhtunud ootamatu, lapsele ohtlik olukord. «Turvakodus on alati eriolukord, kuna juhtumid on äärmiselt keerulised ning kriis saabub tavapäraselt alles peale keskööd,» ütles Mugamäe. Aasta jooksul, mil turvakodu on toiminud, on turvalist ajutist pelgupaika pakutud kokku 19 lapsele, kelle seas nii väikelapsed kui ka teismelised.

«Kõik lapsed, kes turvakodusse satuvad, on väga suures kriisis, neil on teadmatus ja meeletu hirm, nad käituvad ettearvamatult ja vajavad alati tugevdatud toetust ja professionaalset abi,» lisas ta. 

Lastefond jätkab asenduskodus ja turvakodus laste arengu teraapilist toetamist kahe eripedagoog-logopeedi, Pille Kriisa ja Malle Kuuse, ning tegevusterapeut Tiina Kallavuse toel. Rakvere noortekodus ja turvakodus ning Tudulinna asenduskodus kulub kümne kuu jooksul spetsialistide töö- ja transpordikulude katmiseks kokku 12 248 eurot.

2015. aastal korraldas fond kampaania «Katkised hinged», millega koguti annetusi, et rahastada asenduskodude laste täiendava psühholoogilise ja terapeutilise toe saamist erialaspetsialistidelt. «Paraku on kampaaniaga kogutud annetussumma kolme toetusaastaga otsa saanud ning kuna riiklikul tasandil pole probleemile lahendust leitud, peame taas paluma heade annetajate abi, et lapsi jätkuvalt aidata,» ütles lastefondi strateegiajuht Küllike Saar.

Asenduskodu lastele on abikäe ulatanud ka koostööpartnerid Seve Ehitus ning triatloniklubi Trismile ürituste IRONMAN Tallinn ja IRONMAN 70.3 Otepää raames. Sel reedel toimub Tallinnas Vabaduse väljakul ka heategevusjooks, mille osalustasud lähevad asendus- ja turvakodudes viibivatele katkistele hingedele.

Lisaks on lastele vajalikku psühholoogilist abi võimalik toetada ülekandega SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi annetuskontodele ja lisades selgituseks «Katkised hinged»:

  • Swedbank IBAN EE682200221015828742
  • SEB IBAN EE261010220014910011
  • Luminor IBAN EE791700017000285384
  • LHV IBAN EE527700771000610813.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles