Arst: insuliinipumba peaks andma kõigile diabeedihaigetele lastele

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Insuliinipump.
Insuliinipump. Foto: Sille Annuk

Laste diabeet on kasvav probleem Euroopas ja kogu maailmas, Eesti haigekassa aga hüvitab insuliinipumba maksumuse vaid vähestele lastele, rääkis endokrinoloog Ülle Einberg ETV hommikuprogrammis «Terevisioon».


Eestis on diabeedi all kannatavaid lapsi üle 700. Tohter selgitas, et haigekassa hüvitab küll alla nelja-aastastele lastele insuliinipumba hankimise, kuid kuni 18-aastastele hüvitatakse see vaid juhul, kui nad on juba kolm korda diabeedi ebastabiilse kulu tõttu haiglaravi vajanud.

«Mis on veel väga suur probleem – et kõige uuemat kaasaja pumpa seni Eesti haigekassa veel ei kompenseeri. See on selline insuliinipump, mis töötab koos püsiva glükoosimõõtjaga. Ja tõesti eriti väikelapsed, aga ka suuremad lapsed koolides peaksid saama hakkama nii, et nad ei pea kogu aeg oma veresuhkrut mõõtma näpu otsast, vaid ikkagi oleks võimalus reaalajas vaadata, mis on nende veresuhkru tase,» rääkis Einberg.

Selline insuliinipump maksab üle 2000 euro, ilma püsimõõtjata pump aga umbes 1500 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles