Mida teha, kui ununeb võtta rasestumisvastane tablett?

, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasestumisvastaste tablettide tõhususe tagamiseks tuleb tablette võtta korrapäraselt ning õigeaegselt pikendada retsepti.
Rasestumisvastaste tablettide tõhususe tagamiseks tuleb tablette võtta korrapäraselt ning õigeaegselt pikendada retsepti. Foto: Wolfgang Filser / PantherMedia / Wolfgang Filser

Kombineeritud hormonaalsed rasestumisvastased vahendid on ühed kõige usaldusväärsemad rasestumisvastased vahendid, seda aga ainult siis, kui neid õigesti kasutada.

Kui tablette võtta õigesti, siis kujutavad need endast tõhusat rasestumisvastast meetodit, mis väldib rasestumist nende kasutamise ajal ega takista rasestumist pärast tablettide võtmise lõpetamist, kirjutab Ämmaemanda Nõuandetelefon.

Rasestumisvastaste tablettide võtmise alustamisel tuleb esimene tablett võtta menstruatsioonitsükli esimesel päeval, sel juhul tekib kaitse raseduse vastu juba esimesest tabletist. Tablette tuleb võtta skeemi järgi regulaarselt igal päeval samal kellajal. Tablettide võtmise skeeme on erinevaid, kuid kõige sagedasem skeem näeb ette tablettide igapäevase järjest võtmise 21 päeva vältel ning seejärel seitsmepäevase pausi tegemise.

Kombineeritud rasestumisvastased tabletid kaitsevad rasestumise eest kolmel viisil:

  1. Hoiavad ära igakuise munaraku vabanemise munasarjast (ovulatsioon).
  2. Muudavad emakakaela lima paksemaks, mistõttu spermatosoididel on raskem munarakuni jõuda.
  3. Muudavad emaka limaskesta, mis teeb vähetõenäoliseks viljastatud munaraku vastuvõtu.

On väga oluline, et rasestumisvastased tabletid ei jääks õigel ajal võtmata, vältimaks soovimatut rasedust või tsüklihäireid. 

Teatud juhtudel võib tablettide tõhusus väheneda

Näiteks, kui unustada tablett õigel ajal võtta, võib väheneda rasestumisvastane toime ning tekkida ootamatu veritsus. Kui on ununenud üks tablett ja tavapärasest tableti võtmise ajast on möödas vähem kui 12 tundi, ei ole veel vajadust muretseda. Sel juhul tuleb võtta unustatud tablett esimesel võimalusel ja jätkata tablettide võtmist skeemi järgi. Rasestumisvastane kaitse on sel juhul säilinud.

Kui tableti võtmise õigest ajast on möödunud üle 12 tunni või on vahele jäänud kaks või rohkem tabletti, ei ole ravimi toime enam kindel. Sel juhul on rasestumise võimalus suur. Emaka limaskest reageerib järsule naissuguhormoonide taseme langusele veritsusega. Nendel juhtudel tuleb võtta viimane ununenud tablett kohe ning vahepealsed ununenud tabletid jäetakse võtmata, seejärel jätkatakse tablettide võtmisega vastavalt õigele rütmile ning lisaks tuleb kasutada täiendavaid rasestumisvastaseid meetmeid (kondoomi) vähemalt seitsme päeva jooksul. 

Mõningate teiste ravimite tarvitamine samaaegselt rasestumisvastaste tablettidega võib nende efektiivsust vähendada ning põhjustada hormooni nõrgenenud toimest tingitud veritsust. Selliste ravimite hulka kuuluvad näiteks antibiootikumid, rahustid, epilepsiaravimid ning viiruste-ja tuberkuloosivastased ravimid.

Oksendamise või tugeva kõhulahtisuse korral võib hormoonide imendumine tabletist tavalises annuses olla mittetäielik. Sel juhul tuleb tablettide võtmist jätkata küll tavapärase skeemi järgi, kuid lisaks kasutada kondoomi järgneva seitsme päeva jooksul. 

Kui ootamatult on tabletid otsa saanud ja ei õnnestu retsepti pikendamiseks saada kontakti oma perearstiga, siis on võimalik retsepti pikendada ämmaemanda nõuandetelefoni kodulehel e-konsultatsiooni käigus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles