Ettevaatust! Laste seas populaarne lima võib tekitada mitmeid tervisehädasid (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isevalmistatud lima.
Isevalmistatud lima. Foto: Mihkel Maripuu

Geeljas ja kleepuv lima on laste seas suurt populaarsust kogunud, kuid isevalmistatava lima osa põhikoostisaineid ja muud lisatavad keemilised ühendid võivad tervisele kahju teha.

«Kuna internetis leitavad isevalmistatava lima retseptid varieeruvad ja võivad koosneda erinevatest koostisainetest, mis ei ole mõeldud käte vahel mudimiseks ja sellega mängimiseks, siis peab teadma, et mõned lima koostisosad sisaldavad inimesele kahjulikke ja mürgiseid kemikaale,» sõnas terviseameti kemikaaliohutuse peaspetsialist Raili Moldov.

Põhikoostisaineteks isetehtud limas on teadaolevalt paberiliim, pesupulber, booraks või boorhape, värvained ja muud keemilised ühendid, sealhulgas eeterlikud õlid, mille kasutusotstarve on kõike muud kui limavalmistamine.

Lima peamiseks koostisaineks olev paberiliim sisaldab säilitusaineid, mis on ise naha allergeenid - näiteks isotiasolinoonid -, aga võivad ka eraldada allergeene, näiteks formaldehüüdi puhul.

Samuti sisaldavad liimid mitmeid lahusteid (näiteks metüülatsetaat), mis võivad ärritada hingamisteid või silmi ning olla kesknärvisüsteemi jaoks mürgised. Väikelaste puhul lisandub oht kasutada lima tegemiseks paberiliimi asemel kogemata mõnda tugevatoimelist kiirliimi.

Limale elastsuse andmiseks lisatakse enamikel juhtudel booraksit boorhappe või selle derivaatide kujul. Seda lisatakse kas pulbrilisel kujul või kasutatakse meditsiiniliseks otstarbeks mõeldud väikeses koguses booriühendeid sisaldavaid lahuseid ja segusid, mis on tegelikult ette nähtud silmade või kontaktläätsede puhastamiseks.

Kuna boorhapet või selle derivaate sisaldavad ühendid võivad kahjustada viljakust ja loote arengut, siis tohib neid tooteid kasutada ainult kindlal eesmärgil. Kindlasti ei tohiks lapsed nendega korduvalt kokku puutuda, eriti seetõttu, et limasse kokku segatavad kogused võivad olla märkimisväärselt suuremad kui on eesmärgipäraseks meditsiiniliseks kasutamiseks soovitatud ja toime tekkeks vajalikud kogused.

Lima koostises kasutatavate pesu- ja puhastusvahendite suurte kogustega korduv kokkupuude pikema aja jooksul võib tekitada kontaktdermatiiti, kuna enamik seda laadi toodetest sisaldavad allergeenseid või ärritavaid aineid. Pesu- ja puhastusvahendid ei ole mõeldud pikemaajaliseks, korduvaks ja ulatuslikuks kokkupuuteks nahaga.

Euroopa mürgistusteabekeskustest laekunud info põhjal on seoses limaga juba antud teada naha- ja küüneprobleemidest (sealhulgas põletused, punetus, ekseem või sügelemine).

«Kemikaale peab kasutama alati ettenähtud kasutuseesmärgil. Eelpool loetletud riske arvestades tuleks lima käsitsemisel kasutada kaitsemeetmeid. Turvalisem on kasutada kauplustes kättesaadavaid spetsiaalseid lima valmistamise komplekte, kuhu on lisatud info ettevaatusabinõude ja võimalike ohtude kohta. Kindlasti tuleb järgida lima valmistamisel ja kasutamisel kasutusjuhendit,» toonitas Moldov.

Kui märkate, et nahal esineb ärritus, söövitus, villid, esineb kipitustunnet silmades või muid mürgistusega seotud terviseprobleeme, helistage mürgistusteabekeskuse numbril 16 662 või pöörduge arsti poole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles