Milline mõju on isa võetud antidepressantidel lapse arengule?

, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui isa viljastamise perioodil kasutab antidepressante, siis see ei mõjuta loote arengut.
Kui isa viljastamise perioodil kasutab antidepressante, siis see ei mõjuta loote arengut. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Rootsi teadlased uurisid, kas isa võetud antidepressandid mõjutavad kuidagi lapse arengut.  

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni sõnul on depressioon väga levinud haigus ning paljud kasutavad selle ravimiseks antidepressante. Varasemalt on uuritud, kuidas need ravimid mõjutavad last, kui ema tarvitab neid raseduse ajal või enne rasedust. Vähe teatakse aga, millist mõju need avaldavad, kui seda teeb isa, kirjutab The bmj.

Rootsis läbi viidud uuringu eesmärgiks oli leida, kas antidepressantide kasutamine isa poolt viljastamise perioodil võib tekitada väärarenguid, autismi, vaimset alaarengut ja enneaegset sündi.

Uuringus osales 170 508 last vanuses 8-9, kes sündisid aastatel 2006-2007. 3983 lapse isa oli kasutanud neli nädalat enne rasestumist ja neli nädalat peale rasestumist antidepressante, neid lapsi võrreldi üle jäänud 164 492 lastega, kelle isad ei olnud ravimeid kasutanud. Uuringus selgus, et antidepressantide kasutamisel ei olnud mingit mõju enneaegsetel sündidele, autismile ega ka vaimsele alaarengule.

Selle uuringu tulemus võib aidata arstidel ja tulevastel vanematel otsustada, kas tasub kasutada vajadusel antidepressante kui plaan on hakata pere looma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles