Esimene migreeniravim saab Euroopas kättesaadavaks septembrikuust

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravi saab välja kirjutada alates neljast migreenihoost kuus.
Ravi saab välja kirjutada alates neljast migreenihoost kuus. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Esimene spetsiaalselt migreeni raviks mõeldud ravimisüst saab alates selle aasta sügisest müügiloa.

Ravimitootja Novartis ütles, et patsiendid saavad ravimit eraviisiliselt alates septembrist. Euroopa ravimiamet lubas turule ravimi, mis on mõeldud patsientidele, kel on vähemalt neli migreenihoogu kuus, vahendab The Guardian

Ravim Erenumab on loodud blokeerima kaltsitoniini geeniga seotud peptiide, mis arvatakse olevat migreeni vallandajad. Kroonilised migreenid mõjutavad umbes 12-16 protsenti inimestest, sealhulgas rohkem naisi kui mehi. Migreeni välja ravida hetkel võimalik ei ole, kuid on mitmeid mooduseid, millega sümptomeid leevendada.

Ravimifirma sõnul on nende ravim esimene ja ainuke litsentseeritud ravi, mis on spetsiaalselt migreeni jaoks loodud. Seda saab kasutada kodus, kord kuus lihtsasti kasutatava süstlaga. Uuringud on näidanud, et süstitav ravim vähendab migreenihooge ühes kuus poole võrra.

Euroopa Komisjon avalikustas nädala algul otsuse erenumabile müügiloa väljastamise kohta, seega on selle müügiluba kehtiv kõikides Euroopa Liidu liikmesriikides, sealhulgas Eestis. Ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laius ei oska veel öelda, millal ravim Eestisse peaks jõudma. «Selleks, et Eestis ravimit turustada peab ravimitootja väljatöötama ravimile eestikeelse pakendi ning kui ta soovib, et Eesti Haigekassa ravimit ka kompenseeriks, esitama soodusravimi taotluse,» seletas Laius. Ravimiametil ei ole hetkel Novartise plaanidest ülevaadet, sõnas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles