Trikid, millega magamata öö näost pühkida

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurgiviilus alandavad silmade paistetust vaid siis, kui on külmad.
Kurgiviilus alandavad silmade paistetust vaid siis, kui on külmad. Foto: Lee Torrens / PantherMedia / Lee Torrens

Uni on kauni naha jaoks äärmiselt oluline, sest taastavad protsessid ei saa toimuda ärkvel olles. 

Magades läbib inimene REM ja mitte REM une faase ning suuresti mitte REM une ajal toimub naha taastamine. See on umbes neli tundi kaheksakst unetunnist, rääkis USA neuroloog ja uneteadlane Jeffreu Durmer uudisteportaalile NBC News.

Uni on looduse põletikuvastane ravim, sõnas Durmer. «Ehk oled väänanud jala välja, pannud sellele külma peale ning läinud magama. Hommikul on paistetus alanenud,» tõi ta näite. Kahtlemata oli jääst abi, kuid magamine oli paranemise juures olulisem, sest vähendab kehas põletikku, sõnas neuroloog. 

Magades tekkivad kehas põletikuvastased tsütokiinid, mis aitavad päeva jooksul tehtud kahjusid parandada ja vähendada. Durmeri sõnul on päikese käes olemine ja saaste ühed tüüpilisemad nahakahjustajad. Unepuudus paistab tihti välja juba näost, sest näos on väga palju veresooni. Kui oleme unevaeguses, ei reguleeri närvisüsteem veresooni enam nii hästi ning võib tekkida punetus näos ja kaelal. Tumedad ringid silmade ümber on põletiku ja paistetuse tagajärg. 

Trikid, millega väsimuse märke vähendada

  • Külm kurk või jääkott silmadele. Kurgiviilud aitavad, kuid vaid siis, kui need on külmkapis jahutatud. Efekt tulebki vaid temperatuurist, sest külm alandab paistetust.
  • Hemoroidikreem. See trikk võib samamoodi silmade alust paistetust alandada. Siiski tuleb kreemi pealekandmisega eriti hoolas olla, et see silma ei satuks.
  • Mittesteroidne põletikualandaja. Võtame ibuprofeeni enamasti kerge põletikuga ning see aitab. On võimalik, et see aitab leevendada ka paistetust näos ja kottis silmaaluseid. Väärt proovimist eriti siis, kui tunned, et keha valutab magamatusest.
  • Koorimine ja toonitud niisutaja. Naha koorimine eemaldab surnud rakud ja elavdab verevoolu. Toonitud niisutaja annab väsinud jumele sära ja niisutab nahka.
  • Antioksüdandid. Mustikad ja õunad sisaldavad palju antioksüdante, mis võivad artereid elastsemaks muuta ja verevoolu suurendada.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles