Üks juhtum 500 miljonist: kahe emakaga naine tegi ajalugu

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ashwoodide pere.
Ashwoodide pere. Foto: SWNS.com / SWNS.com/Scanpic

Kui juba kaksikute saamine on suur rõõmusõnum, siis inglanna Jennifer Ashwood kuulis oma arstilt hoopis eripärasemat teadet – kummaski tema emakas küpses arenev loode.

Hooldustöötaja Jennifer ning tema abikaasa Andrew said naise beebiootusest teada möödunud detsembris, kirjutab Daily Mail. Naist uurides avastasid arstid aga emaka väärarengu – seisundi, mida nimetatakse nii kahesarveliseks kui ka südamekujuliseks emakaks. Uskumatul kombel kasvas loode mõlemas naise emakas. Seisund ei häiri viljastumist, kuid sellega kaasneb märksa suurem risk enneaegseks sünniks ning raseduse katkemiseks.

Enamasti kannavad sellised naised last vaid ühes emakas. Sel viisil sündis paarile juba kaheksa aastat tagasi ka tütar Millie. Seda, et loode kasvab kummaski emakas, peetakse tõenäosusega üheks juhtumiks 500 miljoni naise kohta. Maailmas on teada vähem kui sada sellist juhtumit kogu ajaloos.

Foto: SWNS/ScanPix

Ashwood läks sünnitama, kui oli lapsi kandnud 34 nädalat. Sünnitus toimus keisrilõike abil ning sündisid poeg Piran (sünnikaaluga 2550 g) ning tütar Poppy (sünnikaaluga 2353 g). Pere sai lastega koju pärast kaht nädalat haiglasviibimist.

«Juba kahe emaka olemasolu on haruldane, kuid et mõlemas juhtub olema samaaegselt nii viljastatud muna- kui ka seemnerakk... see on juba ime. Võid ju arvata, et tunned oma keha, aga nii ei pruugi see siiski olla,» rääkis värske ema. Võrreldes esimese rasedusega oli kahe lapse kandmine talle märksa raskem, vaevusi esines palju rohkem. Ka arstid olid veidi nõutud, kuna sellist seisundit kohtab nõnda harva. Naise sõnul ei teadnud meedikud senimaani päris täpselt, mis toimuma hakkab, kuni nad keisrilõike ava tegid.

«Kodus on praegu ülikiire. Me pole keegi palju maganud, kuid seda poleks juhtunud ilmselt ka ainult ühe beebi puhul. Nüüd on aga kõiki kallistusi ja armastust topelt,» sõnas Ashwood.

Foto: SWNS.com / SWNS.com

Inglismaal esines kahe aasta eest sarnane juhtum, mil kaks beebit sünnitas naine, kel on kaks emakat ning kaks tuppe. Loe lähemalt: Kahe emakaga naine sünnitas kummastki emakast lapse

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles