Tervisenõu: kas on mõtet jälgida oma veregrupile sobilikku dieeti?

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereproovid.
Vereproovid. Foto: Kiyoshi Takahase Segundo / PantherMedia / Scanpix

Dieete ning lähenemisi ravimitele on mitmesuguseid, osad võtavad arvesse ka konkreetse inimese veregruppi, geene, päritolu jne. Kas veregrupi põhimõttele rajatud dieedist võiks aga abi olla?

Küsimusele, kuivõrd veregrupp inimese elu mõjutab, vastas Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse referentlabori juhataja-ülemarst dr Ulvi-Kaire Kongo:

Läbi inimkonna ajaloo on kõik verega seotu olnud müstiline. Usuti, et veri on elujõu ja igavese nooruse allikas ning inimese või looma hing ja olemus on tema veres. Aastakümneid immunohematoloogia koolitajana ja pikaajaliselt laboris töötanud spetsialist Silvia Lember on rääkinud, kuidas aeg-ajalt tuleb ümber lükata laviinina peale tulevaid uskumusi veregruppide ja toitumise seoste ning toidutalumatuse kohta.

Ka populaarse veregrupidieedi tõestuseks ei ole ühtegi teaduslikku uuringut ja see tugineb valedele eeldustele. Soovitused toituda vastavalt oma veregrupile haiguste ravimiseks võivad olla lausa ohtlikud. Seepärast soovitame naljatledes neil, kes väga tahavad uskuda veregruppide mõjusse, pigem olla eestlaslikult horoskoobi usku. See on ohutu ega mõjuta meie tervisesse puutuvaid otsuseid. Tänapäeval, eriti populaarne on see Aasias, usutakse, et ABO veregrupid mõjutavad isiku iseloomu, intelligentsust, käitumismustreid, sobivust teatud ametitesse jne.


Loe ka teisi tervisenõu lugusid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles