4 tervisele olulist põhjust, miks tasub külma duši all käia

, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shower Head with Running Water
Shower Head with Running Water Foto: Alexander Savchuk / PantherMedia / Alexander Savchuk

Külma duši all käimine ei ole just kõige meeldivam, aga sellel on mitmeid positiivseid mõjusid tervisele.

Mõte minna sooja duši alla on palju ahvatlevm kui külm dušš, eriti veel hommikul. Kui olete harjunud võtma sooja dušši, siis alguses on raske ennast ümber harjutada. Aga kõik on võimalik, kui juba oled kord sellega ära harjunud.

Portaal Runtastic avaldab neli tervisekasu, mida saad jahedast karastavast dušist.

  1. Kui oled hommikuti uimane ning on raskusi ärkamisega, siis selle peletamiseks on hea hüpata külma duši alla. See võib olla alguses ebameeldiv, aga seda protsessi saab mugavamaks muuta, kui vett vahetada sooja ja külma vahel. Varsti juba näed, et oled erksam ja väsimus on kadunud. Külm vesi paneb vere kiiremini ringlema ja keha vajab selletõttu rohkem hapnikku. Sa hakkad sügavamalt hingama ja see aitab sul paremini ärgata.
  2. Külma duši all käimine turgutab immuunsussüsteemi. Peale selle, et külm dušš aitab sind hommikuti äratada, aitab see vereringet parandada. Kui külma ja sooja vett vaheldumisi lasta, siis laiendab see veresooni, mis omakorda aitab tugevdada immuunsust. Uuringutest on veel selgunud, et külm vesi aitab leevendada ka lihasvalu ning kiirendada taastumist pärast sportimist.
  3. Külm dušš aitab depressiooni vastu. Virgina meditsiiniülikoolis läbi viidud uuringus leiti, et külma duši all käimine mõjutas positiivselt inimesi, kes kannatasid depressiooni all. Külm saadab rohkem elektrilisi impulsse ajju, mis aitavad leevendada depressiooni. Tee järgnevat: keera vesi sujuvalt külmemaks kuni umbes 20 kraadini. Kui on soovi, võib vett keerata veelgi külmemaks. Käi jaheda duši all üks või kaks korda päevas kahe kuni kolme nädala vältel.
  4. Jahe dušš aitab kaalust alla võtta. Seda seost näitavad mitmed uuringud. Inimestel on pruun ja valge rasvkude. Pruun rasvkude on hea rasv, mis hoiab inimest soojas, kui tal on külm. Valge rasvkude on see, mis tekitab ülekaalu ning tekib siis, kui tarbitakse liiga palju rasvu. Külma duši all käies aktiveerub pruuni rasvkoe tegevus, mis aitab põletada kaloreid.

Kuidas harjutada külma duši all käimist:

  • Kõigepealt loputa ennast sooja veega
  • Tasapisi hakka vett külmemaks keerama
  • Loputa esimesena oma parem jalg, kuna see on kõige kaugem koht südamest, siis loputa vasak. Peale jalgu loputa üle oma käed, alustades paremast.
  • Nüüd juba loputa külma veega tervet keha.
  • Korda sama sooja veega ja siis jälle külma veega.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles