Apteeker soovitab: mida teha, kui jalad on valusalt villis?

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Suvi on lahtiste kingade ja pikkade jalutuskäikude aeg, kuid paljud meist teavad, et see kombinatsioon võib õhtuks väga valusalt lõppeda. Mida teha, kui juba häda käes ja jalad villis?

Uurisime Apotheka farmatseudilt Kerli Valgelt, mida teha, kui kuumad ilmad on juba oma töö teinud ning jalad on marraskile hõõrdunud. Apteekri soovitusel tuleks vigastatud piirkond esmalt puhastada alkoholivaba desinfitseerimisvahendiga, mis ei tekita kipitust – selleks sobib hästi Pharmacare antiseptiline sprei.

Seejärel tuleks valulikku piirkonda määrida dekspantenooli sisaldava kreemiga (näiteks Altermed Panthenol Forte 5%), sobivad ka tsinki sisaldavad salvid – näiteks Alezin salv, Sudocrem või Paira tsinksalv.

Vältimaks edasist nahaärritust võib vaja minna ka plaastrit. Hõõrdunud kohale võiks valida plaastri, mis on veekindel ja samas ka võimalikult õhuke, kuid mis on seejuures piisavalt suur, et kogu hõõrduva ala ära kataks.

Kaasaegsematest lahendustest võiks sobida näiteks Granuflex Extra Thin hüdrokolloidplaaster või Urgomedi hüdrokolloidsed plaastrid, mis omavad valu vähendavat toimet, on veekindlad ja mida ei pea iga päev vahetama.

Sobida võib näiteks veekindel Hydrofilm haavaplaaster aga kuna plaastrite valik on apteegis väga lai, võib ka teistsuguseid katsetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles