Fotonoorendus jättis naise nahale armid

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline nägi naine välja kaks päeva pärast näo ja dekoltee fotonoorendust.
Selline nägi naine välja kaks päeva pärast näo ja dekoltee fotonoorendust. Foto: Erakogu

Tartlanna, kes käis septembri lõpus näo ja dekoltee fotonoorendusel ning sai sellest endale koledad armid, mida ravib siiani, nõuab kosmeetikult oma ravikulude tasumist.

Janika (41) käis Tartus Aleksandri ilukeskuse IPL & Laser­Clinicu salongis fotonoorendusel 20. septembril. Ta oli sarnast protseduuri teises salongis varemgi teinud ning siis oli kõik korras: kerge punetus kadus paari tunniga ja hiljem nägi nahk noorem välja.

Seekord oli aga Janika jahmatus suur, kui peeglisse vaatas, sest tema dekolteel ja näol olid koledad põletusjäljed. Arst, kellega naine konsulteeris, ütles, et täielikuks paranemiseks läheb vähemalt aasta.

Raha jäi maksmata

Janika on kindel, et kui protseduuri õigesti teha, ei tohiks sellest mingeid arme jääda. Ta kahtlustab, et teenindaja ei tundnud asja ning taotleb nüüd viimaselt oma ravikulude hüvitamist.

Kuna nahk oli algul väga põletikuline, siis pidi Janika enda sõnul võtma arsti-kosmeetiku juures rahustavaid ja sügavniisutavaid protseduure ning määrima peale mitmesuguseid salve. Kuu ajaga on naisel selleks kulunud ligi 200 eurot, kuid raha läheb veel, sest ta peab edaspidi hakkama kasutama väga tugevaid päikesekaitsekreeme.

Protseduur ise maksis soodushinnaga 135 eurot, mille Janika pidi üle kandma, kuid mis jäi tervisekahjustuse ilmnemise tõttu «õnneks» tasumata. Seda raha kosmeetik praegu ka ei nõua, mis tähendab, et ta tunnistab kaudselt oma süüd.

«Terviseametist vastati mulle, et põhimõtteliselt võiks iga inimene avada mingi kliiniku, osta mustalt turult aparaadi ja hakata mis tahes kosmeetilisi protseduure tegema,» rääkis Janika.

Kuna ka tarbijakaitseamet kostis, et nemad ei saa midagi teha, siis plaanib naine nüüd kohtusse minekut. Ta küsib, kas keegi peaks kontrollima, millist aparatuuri sellised kliinikud kasutavad ja kas töötajail on vajalik väljaõpe.

LaserClinicu juhatajaga pole Janikal õnnestunud ühendust saada.

Kõigile protseduur ei sobi

Füsioterapeudi ettevalmistusega Angela Tamm, kes kõnealuse protseduuri tegi, ütles, et on saanud selleks koolituse oma firmas ja vaadanud läbi selleteemalise video. Ta on teinud seda tööd pool aastat ning selle ajaga pole ühelgi kliendil mingeid probleeme tekkinud.

«Tegin sellele prouale [protseduuri] niigi väga väikese võimsusega ega oska öelda, millest tal selline reaktsioon tekkis,» imestas ta.

Teenindaja kahtlustab, et naine on lihtsalt liiga palju kosmeetikute juures käinud, seal igasuguseid protseduure teinud ning ka enne tema juurde tulekut liialt kreeme kasutanud ja solaariumis käinud.

Enne protseduure saab klient ka lehe, kus on kirjas võimalikud tüsistused, ning millele ta alla kirjutab. On mõni protsent õrna nahaga inimesi, kellele fotonoorendus üldse ei sobi.

Tamm ütles, et lõpetab toimingu kohe, kui märkab, et kliendi nahk liiga punaseks läheb. «Masin on aga suhteliselt lollikindel,» lisas ta.

Protseduuri tegija sõnul ei ole saadud armide raviks vaja mingeid kalleid kreeme kasutada: piisab neljaeurosest määrdest, mille nahaarst välja kirjutab. «Tema on mulle aga esitanud hoopis erinevate kosmeetikaprotseduuride arveid koos koorivate kreemide kasutamisega, mida ei tohiks üldse teha,» rääkis ta.

Tamm ütles, et vabandas õnnetu kliendi ees ning tasus talle ka 100 eurot ravikuludeks, kuid ta pole nõus maksma lõpmatuseni kallite kosmeetiliste protseduuride ning kreemide eest. «Liigne ihu möksimine võibki selliseid asju tekitada,» lausus ta.

Janika heitis aga protseduuri läbiviijale ette, et tollel polnud protseduuri tegemiseks nõutavat kosmeetiku ega vastavat meditsiinilist haridust. Samuti oli naisel põhjust kahelda Tamme kogemustes. «Vale on ka see, et ta tegi protseduuril kõik õigesti. Sellise põletuse saab siis, kui on valitud vale programm või võimsus.»

Veel märkis Janika, et Tamm tembeldas ta oma kommentaaris ebaõiglaselt solaariumi- ja kosmeetikasõltlaseks. «Olen inimene, kes ei käi solaariumis ja ei kasuta isepruunistavaid tooteid. Kosmeetiku juurde on mul asja ehk aastas korra.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles