Milline erinevus on UVA ja UVB kiirguse mõjul nahale?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UVB kiirgus tekitab nahapõletust ja punetust.
UVB kiirgus tekitab nahapõletust ja punetust. Foto: Gerald Kiefer / PantherMedia / Gerald Kiefer

Meie nahale mõjuvad UVA ning UVB lainepikkused. UVA kiired jõuavad sügavale nahka ja mõjutavad ka nahaalust kudet. 

UVA kiired põhjustavad fotovananemist ning nõrgestavad naha immuunsüsteemi. Tuleb arvestada, et UVA kiired läbivad ka aknaklaasi, kirjutab esteetilise meditsiini õde ja kosmeetik Mari-Liis Sootalu kliiniku Medemis kodulehel.  

Võrreldes sügavale nahaalusesse koesse tungivate UVA kiirtega, on UVB kiired lühemad ning jõuavad naha pindmistesse kihtidesse, mõjutades seal naha pealispinda. «Selle tulemusena tekib ka nahapõletus ja punetus. UVB on seetõttu peamine nahavähi tekitaja,» kirjutas Sootalu.  

Ennetus on parem kui ravi. Kuidas valida päikesekaitsekreemi?

Õe sõnul ei ole olemas tervislikku või ohutut päevitust. Päevitus on keemiline reaktsioon, mis on naha viis ennast kaitsta kahjustavate UV-kiirte eest ning iga päevitusega tekib meie nahas kahjustusi ning nahk vananeb enneaegselt, sõnas ta. 

Väga oluline on ennetada päikesekahjustusi. Kasutades päikesekaitsekreemi igapäevaselt, aitab see ära hoida UV-kiirguse kahjulikku mõju nahale. «Päikesekreemi valides on oluline jälgida, et pakendil oleks märgitud kaitse nii UVA kui ka UVB kiirte eest (Broad Spectrum SPF). Kui pakendile on märgitud ainult SPF, siis omab see kaitset ainult UVB vastu,» seletas Sootalu. 

Mida teha põletusega?

Kui on tekkinud nahapõletus, siis tuleb kasutada väga õrna ja niisutavat nahahooldust. «Kindlasti tuleb vältida koorivaid ja stimuleerivaid tooteid. Oluline on, et põlenud nahk ei saaks uuesti päikesekiirgust, sest see võib nahka kajustada tugevalt ning pikaajaliselt» rääkis õde. Nahka soovitab ta jahutada ning jahutada organismi ka seespidiselt juues palju vedelikku. Apteegist tuleks soetada spetsiaalne toode, mis on mõeldud põletuse leevendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles