Tihe habe meelitab ligi rõvedaid baktereid

, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Habemetes võib pesitseda jubedad bakterid, mis võivad põhjustada mitmeid infektsioone.
Habemetes võib pesitseda jubedad bakterid, mis võivad põhjustada mitmeid infektsioone. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Habemed on tänapäeval moes, kuid nendes võib pesitseda jubedaid bakterid, mis võivad põhjustada infektsioone ja muid terviseprobleeme.

Paljud mehed kasvatavad oma habet uhkusega, aga kas oled mõelnud, mis pikkades ja tihedates habemetes võib peidus olla? Uuringutest on selgunud, et habe on soodne elupaik bakteritele, mustusele ja isegi sitikatele, vahendab Deccan Chronicle.

Näiteks 2016. aastal sattus Manchester Unitedi endise jalgpalluri Karel Poborsky habemesse pesitsema puuk, kes nakatas mängija märkamatult Lyme'i tõppe ehk puukborrelioosi. Haiguse tõttu jäi mehe vasak näopool halvatuks. Meeste habemete puhtuse kohta on hiljuti läbi viidud ka uuring Manchesteri Ülikoolis, kus leiti 47 protsendil habemetest bakterite väljaheite jääke. Enamik osalenud meestest rääkis, et nad pesevad oma habemeid seebiga, aga testi tulemused näitavad, et sellest ei ole palju kasu. Ekspertide hinnangul on habemekarvad karmimad kui juuksed ning seetõttu on see soodsam koht, kus bakterid saaksid vohada.

Osad bakterid, mis habemetes võivad pesitseda, on stafülokokid. Need bakterid paljunevad siis, kui näiteks habeme all olev nahk higistab. Stafülokokke leidub loomade ning inimeste nahal ja limaskestal. Need võivad põhjustada erinevaid naha- ja nakkushaigusi. Habemest satuvad baktereid kergesti suhu ja nii võivad stafülokokid põhjustada isegi toidumürgistust.

Habeme puhtuse kohta on tehtud teisigi uuringuid ning neis on selgunud, et meestel, kes regulaarselt habet raseerivad, pesitseb selles vähem bakterid kui suure ja uhke habeme kandjatel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles